12. 08. 2018 Pazar
K24 - VAN
Devletin evde Kürtçe konuşmayı yasaklamadığını söyleyen yazar Kahır Bateyi, ?Ancak Kürtler´in çoğunluğu diline sahip çıkmıyor, evde başka bir dil konuşuyor? dedi.
Sitav Yayınevi sahibi yazar Kahır Bateyi, Kürtçe kitap okurunun azaldığını söyleyerek, siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının da dili konusunda yeterince hassasiyet göstermediğini belirtti.
K24´e konuşan yazar Bateyi, ?Devletin amacı, asimilasyonu Kürt dili ve kültürü üzerinde genişleterek, halkı psikolojik olarak dillerinden uzaklaştırmaktı. Devlet, kısmen da olsa bu amacına ulaştı. Ancak, devlet bu politikasını bir kenara bıraktı, şimdi ise Kürtler devletin yürüttüğü bu politikayı kendisi uyguluyor? dedi.
Devletin evde ya da sokakta Kürtçe konuşmayı yasaklamadığını sözlerine ekleyen Bateyi, ?Kürtler´in çoğunluğu Kürtçe konuşmuyor, eserlerine sahip çıkmıyor ve bu konuda çok umursamazlar? dedi.
Kürt yayınevlerinin birçok zorluk ve zahmete rağmen Kürtçe kitap çıkarma konusunda emek sarfettiğini sözlerine ekleyen yazar, ?Yayınevi sorumluları Kürt diline sahip çıkmak için çalışmalarını sürdürüyor? şeklinde konuştu.
Öte yandan, yayımlanan 5 kitap hakkında da bilgi veren Kahır Bateyi, sözlerini şöyle sürdürdü:
?Bu 5 kitabın 3´ü Mizgin Ronak´a ait ve 2´si roman, 1´i öykü kitabı. Çetin Ersen´in toplumsal ahlakla ilgili kitabı da yer alıyor. Şunu da söyleyebilirim, bir anne 9 ay bebeğini karnında taşıyor ve sonra mutlulukla onu nasıl karşılıyorsa, biz de birçok zorluğa rağmen yayımlanan kitaplarımızı görünce aynı mutluluğu yaşıyoruz.?