İsveç’te yayın yapan Expressen gazetesinin muhabiri Arne Lapidus’un haberine göre İsveç; Türkiye’nin NATO üyeliğini onaylama şartı olarak öne sürdüğü Türkiye’ye yönelik silah ihracatı yasağını kaldırmaya hazırlanıyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde bulunmasının ardından İsveç ve Finlandiya NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye’nin iki ülkenin üyeliğini veto edeceğini açıklamıştı.
Erdoğan’ın açıklamalarının ardından İsveç’in üyeliğini onaylamak için Türkiye’nin İsveç’ten beş maddelik bir talep listesi dillendirilmişti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na göre bu beş talep şu şekilde:
1-Teröre siyasi desteğe son verin.
2-Terör finansmanın kaynağını ortadan kaldırın.
3-PKK/PYD’ye silah desteği vermeyi bırakın.
4-Türkiye’ye yönelik uygulanan silah ambargosunu kaldırın.
5-Teröre karşı küresel işbirliği yapın.
Türkiye’nin talepleri arasında en önemli iki madde Türkiye’ye yönelik silah ambargosunun kaldırılması ve PKK/PYD’ye silah ve teçhizat tedarik edilmesinin sonlandırılması.
İsveç hükümeti her ne kadar Türkiye’ye yönelik ‘tam olarak bir ambargo’ uygulanmadığını, PKK/PYD’ye geçen İsveç malı silahların ise ABD ruhsatlı olduğunu söylese de iki ülke arasındaki müzakerelerde şimdiye kadar önemli bir yol alınamamıştı.
İsveç, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki YPG’ye yönelik saldırısının ardından 2019 sonbaharında Türkiye’ye silah ve mühimmat satışını fiilen durdurmuştu. Dışişleri Bakanı Ann Linde daha sonra Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu söylemişti.
15 Ekim 2019’da silah ihracatı için lisans veren kuruluş ISP, Türkiye’ye yönelik tüm mevcut mühimmat ihracat lisanslarını iptal etti ve bu ISP’nin web sitesinde yer aldı. İsveç Radyosu’nun bildirdiğine göre ISP, 2019’da şirketlerin Türkiye’ye silah satmak için yaptığı üç başvuruyu reddetti ve o zamandan beri hiçbir silah satılmadı .
Son gelişmelerin ardından ise İsveç Türkiye’nin talepleri doğrultusunda bu konuda geri adım atıyor.
Expressen gazetesi, Dışişleri Bakanı Ann Linde’den silah gereksinimleri hakkında yorum yapmasını istedi ancak o basın sekreteri aracılığıyla İsveç’te silah ihracatına izin veren makam olan İsveç Stratejik Ürünler Müfettişliği’ne (ISP) atıfta bulundu:
“İsveç savunma sanayisinden gelen uygulamaları duruma göre test ediyoruz. Ambargo yok. ISP’nin silahlanma grubu başkanı Karl Evertsson, ‘Bugün koşullara göre bir pozisyon alıyoruz’ diyor.”
Linde ve ISP; İsveçli şirketlerin Türkiye’ye silah ve mühimmat satmasının serbest olduğunu açıkça söylemiyor. Ancak “İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin tartışmanın” koşulları değiştirdiğini açıkça ifade ediyor.
Bu durum; Expressen gazetesi muhabiri Arne Lapidus’a göre İsveç hükümetinin, Türkiye’ye silah ihracatına karşı muhalefetini gevşettiği anlamına geliyor.
Sırada ise daha önemli bir mesele var: İsveç hükümetinin bu konuda Erdoğan’ı ikna etmesi.
Kaynak: serbestiyet.com