İşte Aydın Doğan´ın Hilton tezgâhı

Gezi olaylarında, "Ağaç katliamı var" diyerek Türkiye´yi ateşe veren vandallara tüm medyasıyla arka çıkan Aydın Doğan´ın, Gezi´den 4 yıl önce tarihi koruyu yok etmeye hazırlandığını gösteren rapor ortaya çıktı.

İşte Aydın Doğan´ın Hilton tezgâhı

Gezi sırasında hükümeti "yeşil katliamı" yapmakla suçlayıp medyasıyla göstericilere destek veren Aydın Doğan, Hilton´un bahçesindeki, bazıları 150 yaşında bin 56 ağacı kesmek için orman fakültesine sipariş rapor hazırlattı.

Taksim Gezi Parkı´ndan birkaç ağaç söküldüğü için Türkiye´yi ateşe vermeye kalkışan vandallara sponsor olan Aydın Doğan´ın, Hilton´un bahçesindeki anıt değeri taşıyan bin 56 ağacı kesmek için plan yaptığı ortaya çıktı. Aydın Doğan´ın Orman Fakültesi´nden 5 öğretim üyesine, 30 ile 150 yaş aralığındaki ağaçları kestirmek için hazırlattığı sipariş rapora Sabah gazetesi ulaştı. Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu´nun, Doğan´ın hışmından kurtarmak için anıt değeri taşıyan ağaçları tescillediği ortaya çıktı.

ALGI OPERASYONU...
Medya patronu Aydın Doğan, 2012´nin mayıs ayında Taksim Gezi Parkı´nda başlatılan ayaklanmaya tüm medya kuruluşlarıyla destek verdi. Doğan medyası, 563 ağacın bulunduğu Gezi Parkı´ndaki birkaç ağacın sökülerek başka yere taşınmasını, "AK Parti hükümeti yeşil katliamı yapıyor" algısıyla dünyaya servis etti. Sokakları ateşe veren, kamu malları ile binlerce işyerini yakıp yıkan, başbakanlık ofisini işgal etmeye kalkışan vandalların en büyük destekçisi oldu. Başta Aydın Doğan´a ait Hürriyet gazetesi ve internet sitesi olmak üzere, grubun bütün kanalları, gazeteleri ve internet siteleri dünyaya, "AK Parti hükümetinin devrilmesine yönelik Türkiye baharı başladı" haberleri servis etti.

ANIT AĞACA ´KES´ RAPORU
Gezi olayları sırasında ağaç katliamı iftirasıyla algı operasyonu yapan Aydın Doğan´ın, gerçekte ağaç düşmanı olduğu ortaya çıktı. Sabah gazetesi, Aydın Doğan´ın, Hilton Oteli´nin yasalarla korunan bahçesine milyarlarca dolar rant elde etmek için inşaat yapmanın yanında, ağaç katliamı yapmayı da planladığına ilişkin belgeye ulaştı. Sabah gazetesinin ulaştığı belgelere göre, Aydın Doğan, bir yandan belediyelere ve Anıtlar Kurulu´na, inşaat izni çıkartmak için baskı yaparken diğer yandan da arazi üzerindeki ağaçlardan kurtulmaya çalışıyordu. Bunun için İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi´nden bir ekip oluşturuldu. Prof. Dr. Hüseyin Dirik, Yrd. Doç. Dr. Sanem Çınar, araştırma görevlileri Dilek Demir, Doğanay Yayım Yener ve Ebru Ebcin Korkusuz, Aydın Doğan´ın şirketi Ortadoğu Otomotiv A.Ş.´nin 18 Mart 2008´de yaptığı başvuruya, bilim dünyasını hayretler içinde bırakan bir raporla karşılık verdi. Orman Fakültesi öğretim üyeleri, yaptıkları sözde inceleme sonucunda, bahçedeki bin 56 adet ağacın hiçbirinin anıt ağaç özelliği taşımadığına dair rapor hazırladı. Yani Aydın Doğan, Hilton Parkı´ndaki ağaçları artık istediği gibi kesebilirdi. Profesörler, doçentler, öğretim üyeleri raporlarında, Hilton Oteli personelinin yıllardır gözü gibi bakıp koruyarak büyüttüğü, yaşları 30 ile 150 arasında değişen 106 değişik türdeki ağaç için "ağaççık, çalı çırpı" gibi ifadeler kullandı. Skandal raporda şu ifadeler yer aldı: "Hilton Oteli bahçesindeki ağaçların, cinsi, türü, muhtemel yaşı, boyu, gövde çapı, tepe tacı genişliği ve gelişme durumu incelendi. Pafta üzerinde numaralandırılan tüm ağaçların arasında tür, yaş ve boyut özellikleri bakımından özel koruma değeri taşıyan ağaçlar bulunmamaktadır."

AĞAÇLARA KORUMA KURULU KALKANI...
Aydın Doğan´ın öğretim üyelerinin kesilmesinde sakınca olmadığına ilişkin rapor verdiği ağaçları, Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu da inceledi. 12 Ocak 2011´de Hilton´un bahçesine giden Kurul´un müdür vekili Vildan Sarıoğlu ile mühendis Cemil Candaş ve şehir plancısı Gülden Arsal, ağaçları tek tek inceledi. Heyet, bahçenin değişik yerlerinde bulunan ve yaşları 30 ile 150 arasında değişen 40 ağacı, anıtsal değeri olduğu gerekçesiyle envantere kaydedildi. (Sabah