K24 Türkçe’den Cesim İlhan’ın “konu ile ilgili” İstanbul mahreçli haberi…
Kürtçe seçmeli dersler için kampanya Diyarbakır, Mardin, Şırnak gibi illerde yoğunlaşırken, Kürt nüfusunun en yoğun olduğu şehir olan İstanbul’da seçmeli derse talebin fazla, kayıtların ise az olduğu ifade ediliyor.
İş insanı Nevzat Yeşilbağdan, İstanbul’da Kürtçe seçmeli derslere talebin çok fazla olduğunu belirtiyor, Eğitim-Sen üyesi Barış Uluocak ise bazı okullarda çeşitli gerekçelerle Kürtçe ders kayıtlarının önüne geçildiğini söylüyor.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaokullarda, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarda okutulacak seçmeli dersler arasında Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri de bulunuyor. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 7 Şubat’ta kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.
Ayrıca, Kürtçe seçmeli dersler için çok sayıda sivil toplum kuruluşu sahada çalışmalar ve kampanyalar yürütüyor. Kampanyalar sosyal medya üzerinden da önemli destek görüyor. Yoğun ilgiden dolayı bu yıl Kürtçe seçmeli derslere talebin fazla olması bekleniyor.
“TALEP VAR, İNSANLARI BİLGİLENDİRMEK LAZIM”
İstanbul’da yaşayan iş insanı ve siyasetçi Nevzat Yeşilbağdan, 2 çocuğunun Kürtçe seçmeli dersleri seçtiğini söyledi.
K24’e konuşan Yeşilbağdan, “Kürtçe seçmeli derslere talep ve ilgi var ama insanlar hem çekiniyorlar hem de MEB’de Kürtçe seçmeli derslerden haberleri yok. Çoğu insan da Kürtçe seçmeli derslerin İstanbul ve başka şehirlerde değil, sadece Kürt kentlerinde verilebileceğini düşünüyor. İnsanları bilgilendirmek lazım. Medyada çok gündeme gelirse, müfredat insanlara anlatılırsa Kürtçeye talep daha fazla olur. Bu legal ve yasal bir durumdur. Bunu özelikle altını çizmek istiyorum” dedi.
Kürtçe seçmeli derslerin insanlara anlatılması için bütün Kürt parti ve kurumlarının çalışması gerektiğini vurgulayan Yeşilbağdan, “Kürtçe seçmeli dersler için çalışmaları sadece HEZKURD’dan beklemek yanlıştır. Bu konu siyasi malzeme yapılmadan tüm Kürt partilerin, kurumların, eğitimcilerin, tabipler birliği, avukatlar birliği, mimar odalarının gündemi olmalı. İstanbul’daki il, ilçe ve köy derneklerinin bu konuda üyelerine mesaj göndermeleri iyi olur. Mesela biz Silvanlılar Derneği’nden bunu talep etik ve dernek Kürtçe seçmeli dersler için bütün üyelerine mesaj gönderdi. Biz Kürtler bu durumu güzel bir fırsata çevirebiliriz. Mesela Katalanlar kendi dilleriyle 1978’de önce seçmeli ders aldılar, 3 sene sonra zorunlu eğitim almaya başladılar. Bu biz Kürtler için güzel bir örnektir” şeklinde konuştu.
Yeşilbağdan ayrıca, çocuklarıyla birlikte kayıt yapmaya giderken okul idaresi tarafından gayet normal karşılandıklarını da sözlerine ekledi.
“KÜRTÇE TALEBİ GÖRMEZLİKTEN GELİNİYOR”
İstanbul Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Sekreteri Barış Uluocak ise bazı okullarda, öğretmen atamaları ve programlanmanın söz konusu olmadığı gerekçe gösterilerek Kürtçe seçmeli derslerin önüne geçildiğini söyledi.
K24’e konuşan Uluocak şunları belirtti:
“Türkiye’de seçmeli derslerle ilgili ikili bir durum söz konusu. Bir yandan anadilde eğitim görmenin insan hakları evrensel ilkelere göre asli bir talep olması gerektiğini düşünüp, bunun seçilmeli olarak sunulmasına itiraz edenler var. Bunun dışında mevzuatta seçmeli diller ve lehçeler var. Ancak talep edilmesi halinde dahi bununla ilgili öğretmen ataması, bir programlanma söz konusu değil. Bu konuyla ilgili bazı okullarda bana da ulaşan şikâyetler oldu. Örneğin Kürtçe seçmeli ders talep eden velilerimiz var fakat okulların kendilerine verdikleri programda Kürtçe seçmeli ders listeye eklenmemiş. Okula bu taleplerini ilettiklerinde okul da ‘Öğretmen bulunmadığı yeterli talep olmadığı’ şeklinde talepler reddediliyor. Benim çalıştığım okulda olmasa da başka okullardan sendikamıza ‘Kürtçe yerine din derslerini seçin’ şeklinde şikâyetler de ulaştı. Bizzat bana ulaşanlar da oldu. İstanbul’da Kürtçe seçmeli ders taleplerinin bazı okul idareleri tarafından görmezlikten gelindiğini de biliyorum.”
MEB’in mevzuatında olmasına rağmen Kürtçe seçmeli dersler için herhangi bir hazırlık ve programın bulunmadığına dikkat çeken Uluocak, en büyük sorunun da bu olduğunu söyledi.
EĞİTİM BİR-SEN: KÜRTÇEYE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMAMIZ YOK
K24’e konuşan Eğitim Bir-Sen İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Yusuf Sabaz, İstanbul’da Kürtçe seçmeli derslere ilişkin öğrenci ve velilerden şimdiye kadar herhangi bir talep almadıklarını, arkadaşlarının sadece Kürt kentlerinde Kürtçeye ilişkin çalışmalar yaptığını söyledi.
Sabaz, “İstanbul’da Kürtçe seçmeli dersler için bize kimse gelmediği için kurum olarak herhangi bir çalışmamız olmadı. İşin doğrusu talep olması durumunda herhangi bir durumla da karşılaşılmıyor” diye konuştu.