İsrail´in Gazze´ye yönelik saldırıları sırasında ölen çocukların verdiği acıyı dindirmek ve İsrail´e tepki vermek isteyen Mine-Muzaffer Paşaoğlu çifti, saldırıların olduğu ilk günde dünyaya gelen kızlarına, İsrail´in 9 yıl önce öldürdüğü Amerikalı barış gönüllüsü Rachel Corrie (Raşel) ismini verdi.
Bebeklerinin doğduğu gün Gazze saldırısı başladı
Mardin Artuklu Üniversitesi Basın Halkla İlişkiler Müdürü Muzaffer Paşaoğlu ile üniversitede bilgi işlem merkezinde çalışan eşi Mine Paşaoğlu çiftinin bir kız çocukları dünyaya geldi. Çift, yeni doğan bebeklerine daha önce birçok alternatif isim bulmalarına rağmen kızlarının doğduğu gün İsrail´in yaptığı insanlık dışı saldırıya tepki olsun diye kızlarının ismini ortak bir kararla Raşel koydu.
"Kızıma evrenin vicdanı olan bir isim verdim"
Eşinin sağlıklı bir doğum gerçekleştirdikten sonra daha hastanedeyken İsrail´in saldırısını televizyonlardan öğrendiklerini belirten Muzaffer Paşaoğlu, şöyle dedi:
"Aslında kızıma ilginç bir isim vermedim, evrenin vicdanı olan bir isim verdim. Kızımın doğum gününde yaşanan saldırıları sembolize edecek bir ismi verdim kendisine. Bildiğiniz gibi birçok insan bunu hatırlamak istemez. 2003 yılında Amerika´dan kalkıp İsrail´in Filistinliler´e yönelik yaptığı mezalimlerin önünde durmaya çalışan genç bir kızın, barış gönüllüsü güzel bir kızın ismini verdim. İsrail tarafından öldürülen, şehit edilen bir kızın ismini verdim."
"Kızımın ismini duyanlar iki kez düşünsün istedim"
Kızına Raşel ismini verdiklerinde çevresinden de bazı tepkiler aldığını ancak kendilerine olayı anlattığında bunu anlayışla karşıladıklarını ve kendisini tebrik ettiklerini ifade eden Paşaoğlu, "Bunun orijinalini, Etimolojik olarak soranlar oldu. Ben her zaman şunu söylüyorum; Öncelikle Rachel Corrie´yi hatırlatmak istiyorum. İkincisi benim kızımın ismi öyle bir isim ki, onu duyanlar iki defa düşünsün istedim. Birçok insan da her ne kadar, ´Raşel´in orada ne işi var´ diye sorsalar da ben de şunu söylüyorum; Biz niye orada değildik? Benim için Raşel ismi bir vicdanın, evrendeki vicdanlıların sesi, yani zalimliğe karşı direnmenin, ona karşı mücadele vermenin, başı dik durmanın, herhangi bir coğrafyanın olmadığının göstergesidir" diye konuştu.
"Raşel´in anlamını ben de bilmiyorum"
Baba Paşaoğlu ´Raşel´ isminin anlamını kendisinin de bilmediğini ancak yaptığı araştırmalar sonunda şu bilgilere ulaştığını söyledi:
"Raşel, İbranice bir isim. Raşel´in kelime anlamına baktığımızda mecazi ve doğrudan anlamı var. Mecazi anlamı itibariyle ´Bereket´ demektir. Raşel İbrani kökenli bir kelime ve aynı zamanda Hazreti Yakub´un en sevdiği eşinin adı yani Hazreti Yusuf ile Hazreti Bünyamin´in annesinin adı. Bildiğiniz gibi 23 yaşındaki Rachel Carrie Hıristiyan dinine mensuptu. Kendisi Amerika´dan gelip Yahudi İsrailliler´e karşı Müslümanlar´ın yanında durmuş, bu arada gördüğünüz gibi herhangi bir din taassup değil. Herhangi bir coğrafya taassubu söz konusu değil, hepsini tamamıyla içinde birleştirmiş, insani bir örnek sergilemiş Raşel ismi. Ve kızımız doğduğunda annesi ile farklı isimler konuşmuştuk. Bir tanesi Rüveyda idi yada Sümeyra idi. ama İsrailliler´in Filistinliler´e yönelik saldırılarda tabi ki her zaman kalbimizde yaşayan ve tekrardan onun adını nükseden Raşel´in ismini kızıma uygun gördüm. İnşaallah kızım da Raşel gibi direnişçi, onun gibi haksızlığa baş kaldıran, onun gibi mücadele veren bir kız olur."
"Filistin´deki çocuklara çok üzülüyoruz"
Anne Mine Paşaoğlu ise, yeni doğan kızlarına ´Raşel´ ismini koymanın kendisine büyük mutluluk yarattığını belirterek, "Kızımın adını Raşel koymamız hepimiz için gerçekten çok büyük bir mutluluk oldu. Dünyanın vicdanını hatırlatan bir isim. Biz Filistin´de çocukların ölümü ve oradaki zülmü kınıyoruz ve çok üzülüyoruz. Bunu simgeleyen bir isim olduğu için de Raşel ismini çok severek koyduk. Eşimle ikimizin ortak düşüncesiydi" ifadesini kullandı.
RACHEL CORRİE KİMDİR?
Aliene Rachel Corrie , 10 Nisan 1979 doğmuş ABD´li bir barış gönüllüsü ve Uluslararası Dayanışma Hareketi (International Solidarity Movement) üyesiydi. Corrie, 16 Mart 2003) tarihinde Gazze Şeridi´nde Filistinliler´in evlerini yıkmak üzere harekete geçen bir İsrail buldozerinin önüne çıkmış ve bu buldozer tarafından ezilerek öldürüldü.
Corrie ailesi, kızlarının kasten ve yasadışı şekilde öldürüldüğünü ve İsrail hükümetinin olayla ilgili güvenilir bir soruşturma yürütmediği gerekçesiyle Hafya´da İsrail devletine ve ordusuna karşı sembolik tutarı olan 1 dolarlık tazminat davası açmıştır. İsrail mahkemesi, Rachel Corrie´nin ailesinin orduya açtığı davayı reddederken; mahkemenin hakimi Oded Gerşon İsrail ordusunun olayda kusuru olmadığına hükmetti.
Kaynak: Milliyet