İsrail Başbakanı Naftali Bennett, "Hedefimiz, uzun ve statik yıllardan sonra Golan Tepeleri'nde yerleşimi ikiye katlamaktır" dedi.
Suriye ve Lübnan sınırına yakın Golan Tepeleri'ndeki Kibbutz Mevo Hama'da düzenlenen kabine toplantısına başkanlık eden Naftali Bennett, projenin maliyetinin 280 milyon euro olacağını söyledi.
İsrail'in 1967'de Altı Gün Savaşı ile kontrolüne aldığı Golan Tepeleri, teknik olarak halen savaş halinde olan iki ülke için stratejik bir bölge olarak kabul ediliyor.
Donadl Trump yönetiminin İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki egemenliğini tanıdığını ve Joe Biden yönetiminin bu karara itiraz etmeyeceğini kaydeden Bennett, "Suriye'deki savaşın İsrail'in bölgeyi kontrol etmesi fikrini uluslararası müttefikleri için daha kabul edilebilir hale getirdiğini" belirtti.
İsrail'in bu adımla bölge üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmasının Golan Tepeleri'nde hak iddia eden Suriye ile gelecekte krize yol açabileceği yorumları yapılıyor.
Golan Tepeleri'nde 25 bin İsrailli yerleşimci ve çoğunluğu Suriyeli olduğunu iddia eden 23 bin kadar Dürzi yaşıyor.
ABD, Golan üzerindeki İsrail egemenliğini tanıyan ilk ülke oldu.
İsrail bölgede yerleşim, tarım ve turizm projelerini hayata geçirdi. Golan Tepeleri'nin "Suriye'den alındığından beri İsrail'e tamamen entegre olduğunu" savunan Tel Aviv, "İran'dan ve onun Suriye'deki müttefiklerinden gelecek saldırı ihtimaline" karşı bu bölgenin stratejik bir nokta olduğunu vurguluyor.
Eski ABD Başkanı Donald Trump, Mart 2019'da, İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini resmen tanıyan kararnameyi imzaladı. Haziran 2019'da, Golan Tepeleri'nin bir kısmında Trump onuruna "Trump Tepeleri" adlı yeni bir yerleşim açıldı.
Kaynak: K24 Türkçe