Tarih: 28.05.2018 10:22

İSRAİL´DEN KATLİAMA SANSÜR

Facebook Twitter Linked-in

İsrail´de Filistinlilere yönelik kötü muameleyi belgeleyen gazetecilere karşı bir yasa tasarısı meclise sunuldu. İsrail parlamentosu Knesset´teki Yisrael Beyteynu grubunun başında bulunan Robert İlatov tarafından sunulan tasarıya, Savunma Bakanı Avigdor Liberman da destek veriyor. Yasayla İsrail askerlerinin eylemlerinin görüntü veya fotoğraf yoluyla kayıt altına alınmasının engellenmesi amaçlanıyor. Tasarıya göre İsrail askerlerinin ?işlerini yaparken´ videosunun veya fotoğrafının çekilmesi beş yıl hapisle cezalandırılacak. Söz konusu eylemin ?devletin güvenliğine zarar verme´ amacıyla yapıldığının belirlenmesi halinde ise hapis cezası 10 yıla çıkacak. Ayrıca İsrail askerlerinin görüntüsünün sosyal medyada paylaşılması da yasak olacak. Benzer bir yasa tasarısı, geçen aylarda da İsrail´de gündeme gelmişti.

Tasarıya Filistin´den tepki geldi. Filistin Gazeteciler Sendikası tarafından yayımlanan açıklamada, yasanın amacının İsrail güçlerinin Filistin halkına karşı işlediği suçların yasallaştırılması anlamına geldiği savunuldu. İsrail´in işlediği savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesine taşınacağı bir zamanda böyle bir tasarının gündeme getirildiğine dikkati çeken sendika sözcüsü Ömer Nezzal, ?´Filistinli gazetecilerin, İsrail askerlerinin insan hakları ihlallerini belgeleyen fotoğraf ya da görüntü almalarının yasaklanmasını hedefleyen yasa tasarısıyla, işgal güçlerine daha fazla suç işleme imkanı verildiğini ve bu kanun aracılığıyla cezadan ve uluslararası adaletten kurtulmak istendiğinİ´´ ifade etti.

İsrail yönetimi, Donald Trump´ın ABD Başkanlığına gelmesinden sonra Filistinlilere yönelik saldırganlığını artırmıştı. ABD, 14 Mayıs günü İsrail´deki büyükelçiliğini Kudüs´e taşıyarak işgali tanıma anlamına gelen bir adım atmış, bu karara karşı Gazze´de düzenlenen barışçıl protesto eylemlerine saldıran İsrail güçleri, 60´dan fazla Filistinliyi katletmişti. Haftalardır süren cuma eylemlerinde ise toplam şehit sayısı 110´un üstünde.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —