Britanya´nın Avrupa Birliği´nden (AB) ayrılma sürecini başlatacak olan notasını Brüksel´e göndermesine bir gün kala İskoçya parlamentosunda bağımsızlık referandumunu için oylama yapılacak. DW´nin aktardığına göre, İskoçya´nın Büyük Britanya´dan bağımsızlığı için öngörülen referandumun kabul edileceğine kesin gözüyle bakılıyor. İngiltere Başbakanı Theresa May çarşamba günü AB´den ?boşanma´ mektubunu Birlik Komisyonuna gönderecek.
Britanya Hükümetinin AB´den ayrılma sürecinde benimsediği tartışmalı ?topyekun çıkış´ stratejisi İskoçya´nın bağımsızlığının yeniden gündeme gelmesine yol açmıştı. 2016 yılındaki referandumda çoğunluğun AB´de kalınmasından yana oy kullandığı İskoçya, Avrupa iç pazarından ayrılmak istemiyor. Ayrıcalıklı uygulamalara karşı çıkan Başbakan May İskoçya´ya ek yetkiler tanımaya ise hazır olduklarını söyledi. Londra, ülkeyi AB´nin siyasi kurumları gibi Avrupa iç pazarından da çıkarmayı amaçlıyor.
İSKOÇLAR AB´DE KALINMASINI İSTEMİŞTİ
İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Britanya´nın AB´den ayrılışı tamamlanmadan, 2018 sonbaharı ile 2019 yılı ilkbaharı arasında bağımsızlık referandumu yapılmasını planlıyor. Theresa May ise Britanya AB´den ayrılmadan İskoçya´da Birleşik Krallıktan ayrılma referandumu yapılmasına kesinlikle karşı çıkıyor. İskoçya´da halkoylaması yapılabilmesi için İngiltere Hükümeti´nin onay vermesi gerekiyor.
2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda İskoçların yüzde 55´i Britanya´da kalınması yönünde oy kullanmıştı. İskoçya hükümeti AB´nin siyasi ve ekonomik yapısından ayrılma kararı alınmasıyla şartların değiştiği noktasından hareket ediyor. Son anketler Britanya´dan ayrılma oylamasının başarıya ulaşmasının şüpheli olduğunu gösteriyor. 2016 yılının Haziran ayındaki Brexit referandumunda İskoçların yüzde 62´si AB´de kalınmasından yana oy kullanmıştı.