HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, vergi sisteminde adaletin sağlanmasının zorunlu olduğunu kaydederken, MEMUR-SEN Genel Başkanı Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, bu düzenlemenin toplumda vergi adaletsizliğine olan inancı artırıp, sosyal dengenin kurulmasını zora sokacağını vurguladı.
Vergi adaletinin sağlanmasına yönelik kapsamlı bir çalışma yapılmasını zorunluluk olarak gördüklerini kaydeden HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, açıklamasında, “Gelirlerin vergilendirilmesinde, birinci gelir vergisi diliminin üst sınırı, ortalama gelire sahip bir çalışanın yıllık brüt ücretinin toplam tutarına göre belirlenmelidir. 2007 yılında belirlenen birinci gelir diliminin üst sınırı 15,26 brüt asgari ücrete tekabül etmekte iken, bu oran yıllar içerisinde giderek azalmış ve 2019 yılında asgari ücretin 7 katına kadar gerilemiştir” dedi.
Mahmut Arslan, özellikle evli ve çocuklu çalışanlara sağlanan asgari geçim indiriminin gelir vergisi nedeniyle azalması sonucu ücretlerinin yılın son aylarında azaldığına dikkat çekti.
GERÇEK ‘VERGİ ŞAMPİYONU’ BORDROLU ÇALIŞANLARDIR
Bordrolu çalışanların maaşından kesilen verginin devletin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğuna değinen MEMUR-SEN Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, “Geçtiğimiz günlerde yüzde 22,58 olarak açıklanan yeniden değerleme oranı ve 10 aylık enflasyonun 10,59 olarak açıklanmasıyla birlikte bir kez daha görülmüştür ki verilen 4+5’lik zam miktarı şimdiden eridi” dedi.
Hükümetin büyük şirketlerden tahsil edemediği, indirime ve yapılandırmaya götürdüğü milyarlarca liralık vergi alacağından doğan açığı ücretlilerin maaşından kapatamaya çalıştıkça vergi adaletsizliğine olan tepkiler büyümeye devam ediyor. MEMUR-SEN ve HAK-İŞ Konfederasyonları vergi dilimlerinde yapılan değişiklik ve yüzde 22,58 olarak açıklanan yeniden değerlendirme oranı ile açıklamalarda bulundu. Vergi adaletinin sağlanmasına yönelik kapsamlı bir çalışma yapılmasını zorunluluk olarak gördüklerini kaydeden HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, açıklamasında, “Gelirlerin vergilendirilmesinde, birinci gelir vergisi diliminin üst sınırı, ortalama gelire sahip bir çalışanın yıllık brüt ücretinin toplamı tutarına göre belirlenmelidir. 2007 yılında belirlenen birinci gelir diliminin üst sınırı 15,26 brüt asgari ücrete tekabül etmekte iken, bu oran yıllar içerisinde giderek azalmış ve 2019 yılında asgari ücretin 7 katına kadar gerilemiştir” dedi.
İŞÇİNİN ELİNE GEÇEN NET ÜCRET YIL SONUNDA AZALIYOR
Özellikle evli ve çocuklu çalışanlara sağlanan asgari geçim indiriminin gelir vergisi nedeniyle azalması sonucu ücretlerinin yılın son aylarında azaldığına dikkat çeken Arslan, “Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerine göre 2019 yılı Temmuz zamlarına göre, ortalama işçi ücreti (AGİ hariç) 5.389,50 TL’dir. Ücretli çalışanların vergi dilimi oranlarındaki artışlardan en az oranda etkilenmesinin yollarından birisi de birinci vergi diliminden (%15) ikinci vergi dilimine (%20) geçiş miktarı olarak, ortalama işçi ücretinin 1 yıllık tutarının belirlenmesidir. Bununla birlikte diğer vergi dilimleri oranlarının da düşürülmesini talep etmekteyiz” çağrısında bulundu.