New York´ta tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla´nın yargılandığı davada tanıklık yapan iş adamı Rıza Sarraf´a savcılıkla işbirliğinden dolayı fiziksel bir zarar söz konusu olduğunda "Tanık Koruma Programı" kapsamında "kendisi, ailesi ve sevdiklerine yeni kimlik verilebileceği ve başka bir yere yerleştirilebilecekleri" ortaya çıktı.
Kendisine yöneltilen 7 suçlamayı da kabul ederek tanıklık yapmayı kabul eden Sarraf´ın savcılıkla yaptığı işbirliği anlaşmasının detayları mahkeme kayıtlarına geçti.
Sarraf´ın suçlarının ve bu suçlar için istenen hapis cezalarının tek tek sıralandığı anlaşmada, Sarraf´ın işlediği yedi suçun toplamda 130 yıl hapis cezası olduğu belirtildi.
Mahkeme tarafından belirlenecek zararı yine mahkemenin belirleyeceği plana göre ödeyeceği ifade edilen anlaşmada, Sarraf´ın işlediği suçlardan elde ettiği tüm gelir ve mal varlıkları üzerindeki hakkını kaybedeceği belirtildi.
Sarraf´ın kendi ve başkalarının eylemlerinin tamamını dürüst bir şekilde anlatacağı, savcılık, FBI ve diğer bütün kurumlarla işbirliği yapacağı ve katılması istenen toplantılarda hazır bulunacağı ifade edilen anlaşmada, Sarraf´ın talep edilen belge, kayıt ve delilleri savcılıkla paylaşacağı kaydedildi.
Anlaşmada Sarraf´ın jüri üyeleri karşısında doğru ifade vereceği ve bundan sonra hiçbir şekilde suç işlemeyeceği belirtilerek, işbirliği anlaşmasına bağlı kaldığı takdirde ifadesindeki hiçbir bilgininin ona karşı kullanılmayacağına işaret edildi.
Anlaşmada, "Sarraf´ın savcılıkla yaptığı dürüst işbirliği nedeniyle kendisi, ailesi ve sevdiklerine şiddet, güç ve tehdit uygulanabilir. İşbirliği sebebiyle fiziksel bir zarar söz konusu olduğunda savcılık, Sarraf´ın yazılı talebi üzerine kendisinin, ailesinin ve sevdiklerinin güvenliğini sağlamak için makul ve gerekli adımları atacak. Bu adımlar Tanık Koruma Programını içerebilir...Onaylandığı takdirde Sarraf, ailesi ve sevdiklerine yeni kimlik verilebilir ve başka bir yere yerleştirilebilirler." denildi.
Savcılığın Sarraf´a ne kadar ceza alacağına dair herhangi bir söz vermediği ve cezasının mahkeme tarafından belirleneceği kaydedilen anlaşmada, Sarraf işbirliği anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirirse savcılığın ceza indirimi için mahkemeye "5K1.1" denilen bir mektup sunacağı ifade edildi.
Sarraf´ın yanlış ya da eksik ifade vermesi ya da anlaşma şartlarını ihlal etmesi durumunda tekrar yargılanacağı ifade edilen anlaşmada, ABD vatandaşı olmadığı için sınır dışı edilme ihtimalinin de olduğuna dikkat çekildi.