Tarih: 12.12.2019 11:38

İran'da,15 milyon kişinin banka bilgileri çalındı..

Facebook Twitter Linked-in

İran’da petrol fiyatlarına getirilen zamlardan sonra başlayan eylemler sırasında milyonlarca kişinin banka bilgilerinin de hacklendiği iddia edildi.

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, ülkedeki elektronik devlet sistemi (e-devlet) altyapısının da yabancı bir devlet tarafından organize ve büyük çapta bir siber saldırıyla hedef alındığını duyurdu.

The New York Times’da yer alan habere göre 3 farklı bankada hesabı bulunan 15 milyon kişiye ait bilgiler sosyal medya üzerinden paylaşıldı. Tahran yönetimi, “hackleme” iddialarını reddederken milyonlarca kişinin bilgilerinin paylaşıldığını yalanlamadı.

Habere göre elde edilen banka bilgileri, mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden paylaşıldı. “Binalarını yaktığımız gibi itibarlarını da yakacağız.” notuyla paylaşılan verilerde hesap sahiplerinin isimleri ve kart numaraları bulunuyor. Ancak kartların şifreleri bulunmuyor.

İran basınına göre bankalar müşterilerine mesaj göndererek, hesaplarının yasa dışı kullanım riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Mesajda müşterilere en yakın zamanda bir banka şubesine uğrayarak kartlarını değiştirmeleri tavsiye edildi. Ancak söz konusu bankalar, bilgilerin çalındığına dair kamuoyuna yönelik bir açıklamada bulunmadı.

Tahran’da düzenlenen Bakanlar Kurulu sonrasında açıklamalarda bulunan Cehromi, “Detayları paylaşamam ancak ülkenin elektronik devlet sisteminin altyapısı çok organize ve hükümet kaynaklı siber saldırının hedefi oldu. Bu saldırı güvenlik kalkanı tarafından tespit edildi ve etkisizleştirildi.” dedi.

Saldırının boyutlarıyla ilgili araştırmaların sürdüğünü dile getiren Cehromi, “Çok büyük bir saldırıydı.” ifadesini kullandı. İran’da son 40 yılın en büyük hükümet karşıtı gösterileri olarak kabul edilen eylemlerde 731 banka şubesi yakılmıştı. Gösterilerde tutuklanan 2 binden fazla kişi ise geçtiğimiz hafta serbest bırakılmıştı.

Kaynak: Euronews




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —