Tarih: 08.08.2015 13:42

İran´da alkol krizi büyüyor

Facebook Twitter Linked-in

Financial Times´ın haberine göre, İran´da alkol bağımlısı sayısı Rusya yada Almanya´ya göre daha az olsa da, ülkede daha yüksek alkol derecesine sahip içkiler tüketiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü´nün verilerine göre, İran´da bir alkol bağımlısı yılda ortalama 24,8 litre saf alkol tüketiyor. DSÖ verilerine göre, bu miktar Rusya, Almanya ya da İngiltere´de ortalama alkol kullanan birinin tükettiğinden daha fazla.

İran´da yıllık 420 milyon litre alkollü içecek tüketildiği tahmin ediliyor.

İranlı 32 yaşındaki emlakçı Şayan, 16 yaşından beri haftada 4 litre civarında alkol derecesi yüzde 45 olan ev yapımı votka içtiğini ve her gün 2 gr eroin kullandığını söyledi. Şayan, "Mutsuzdum, öfkeliydim ve kendimi çok güçsüz hissediyordum" şeklinde konuştu.

Adsız Alkolikler isimli örgüt sayesinde 4 aydır alkol ya da uyuşturucu madde kullanmadığını söyleyen Şayan, her gün namaz kıldığını ve örgütün günlük toplantılarına katıldığını söyledi.

Dağcılıkla uğraşan Muhammed isimli bir psikolog, ise, "Son sekiz yıldır her hafta Tahran´ın dışında dağ tırmanışı yapıyorum. Son zamanlarda, dağa tırmanan gençlerin çoğu alkol kokuyor. Yakalanma korkusu olmadan rahatça içebilmek için genç alkol bağımlıları dağlara çıkmayı tercih ediyor"ifadesini kullandı.

Ülkede korkutucu boyutlara ulaşan alkolizm sorununa çözüm bulmak amacıyla, İran Sağlık Bakanlığı 150 farklı noktada, alkolizmle mücadele merkezleri açmayı planlıyor. 

Madde bağımlılığı ile mücadele uzmanı Said Sefatian, bakanlığın rehabilitasyon merkezleri açma planının sevindirici olduğunu söyledi. Sefatian, "En azından yetkililer, ülkede bu tip merkezlerin açılması gerekliliğini kabul etti" şeklinde konuştu.

Eski alkol ve madde bağımlısı Şayan´da, açılması planlanan tedavi merkezleriyle ilgili, "Bu merkezlerde çalışacak kişiler, bu konunun uzmanı kişiler olmalı" dedi. Şayan, "Bu merkezler kurulacak olursa, ilk olarak günde yaklaşık yarım şişe viski ya da konyak içen kayınbiraderimi götürürüm" şeklinde konuştu.

İran Sağlık Bakanlığı´ndan bir yetkili, geçen ay yaptığı açıklamada, ülkede yıllık 420 milyon litre alkollü içecek tüketildiğini söylemiş, fakat yetkilinin açıklamaları hemen yalanlanmıştı.

Ülkede 1979 İran Devrimi´nden sonra alkol tüketimi ve satışı yasaklanmış alkollü içeceklerin sadece dini azınlıklar arasında kullanımına izin verilmişti. 

Ülkede ilk alkolizm ile mücadele tedavi merkezi 2013 yılında kurulmuş ancak fişlemelere yol açacağı endişesiyle toplumda kabul görmemişti.

Resmi rakamlara göre, yılda 60 ila 80 milyon litre alkol ülkeye kaçak yollardan giriyor ve polis bunun ancak 20 milyon litresini ele geçiriyor.

Öte yandan, ülkede çok sayıda bağımlı yüksek alkol derecesine sahip içkisini kendi evinde üretiyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —