Irak hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 9 Ekim'de imzalanan Sincar Anlaşması, terör örgütü DEAŞ nedeniyle evlerini terk eden halkın geri dönüşü için umut oldu.
Bağdat ile Erbil arasında imzalanan Sincar Anlaşması'nda, Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar ilçesindeki varlığının sonlandırılması öngörülen terör örgütü PKK, DEAŞ bahanesiyle konuşlandığı bölgenin yeniden inşasını ve halkın geri dönüşünü engellemeye devam ediyor.
Irak hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 9 Ekim'de imzalanan anlaşma, terör örgütü DEAŞ nedeniyle evlerini terk eden halkın geri dönüşü için umut oldu.
Bağdat ve Erbil'in 17 Kasım'da Sincar anlaşmasını uygulamaya koyduklarını duyurmasının ardından, merkezi hükümet de anlaşmayı denetlemek için bölgeye üst düzey askeri heyet ve federal polise bağlı iki tugay gönderdi.
DEAŞ'ın Ağustos 2014'te Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı Sincar'a saldırısı sonrası evlerini terk eden halk ise PKK engeline takılarak yurtlarına geri dönemedi.
PKK'nın Sincar'daki varlığı, kurduğu yasa dışı kontrol noktaları ve bölge halkını kaçırarak zorla silah altına alması nedeniyle birçok Ezidi kamplarda yaşamlarını sürdürüyor.
Kamplarda yaşayan Ezidiler, terör örgütünün bölgedeki varlığını sonlandıracak anlaşmanın tam olarak uygulanması talebiyle farklı aralıklarla protestolar düzenliyor.
Sincar Anlaşması'nın uygulamaya konulduğu duyuruldu
IKBY İçişleri Bakanı Rebivar Ahmed ve Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci, 17 Kasım'da Erbil'de düzenledikleri ortak basın toplantısında, terör örgütü PKK'nın Sincar'daki varlığını sonlandıracak anlaşmayı uygulamaya başladıklarını açıkladı.
Irak merkezi yönetimi, 20 Kasım'da Sincar'a federal polise bağlı iki tugay gönderdi.
Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tahsin Hafaci de 25 Kasım'da resmi haber ajansına yaptığı açıklamada, "Ortak Operasyonlar Komutanlığı Komutan Yardımcısı Abdulemir Şammari, Federal Polis Teşkilatı Başkanı Cafer Battat ile Kara ve Hudut Komutanlığı Komutanı Hamid Şatri, Sincar Anlaşması'nın uygulanmasını denetlemek ve yerinde izlemek için Musul'a gitti." dedi.
Sincar Anlaşması'nda yer alan maddelerin önümüzdeki günlerde uygulanacağını kaydeden Hafaci, "Sincar'da Irak bayrağı dışında hiçbir bayrak dalgalanmayacak ve hükümete bağlı olmayan hiçbir büro açılmayacak." ifadelerini kullandı.
Bağdat ile Erbil'in imzaladığı ve terör örgütünün Sincar'daki varlığını sonlandıracak anlaşma, BM tarafından da destek görüyor. BM Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, 19 Kasım'da Musul kentini ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, merkezi hükümet ile IKBY arasında yapılan anlaşmadan sonra ilçeye istikrarın geleceğine inandığını kaydederek, "Bağdat ile Erbil, Sincar anlaşmasının uygulanmasını hızlandırmalı." ifadelerini kullandı.
PKK'nın bölgeden çıkarılmasına ilişkin resmi açıklama yok
Sincar Anlaşması'nın uygulanmaya başlandığının duyurulmasına rağmen, terör örgütünün anlaşma kapsamında bölgeden çıkarılmasına ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.
IKBY Başkanı'nın Ezidilerden Sorumlu Müsteşarı Şeyh Şemo, iki gün önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, PKK'nın bölgedeki varlığının devam ettiğini ortaya koydu.
Ezidi lider, "Erbil ile Bağdat arasında varılan anlaşma çerçevesinde, PKK'ya bağlı güçler Sincar'dan çıkarılmalıdır. Silahlı gruplar orayı terk etmelidir. Ancak ne zaman çıkacakları henüz açıklanmadı." ifadelerini kullandı.
IKBY hükümeti ise terör örgütü PKK'nın Sincar'dan çıkartılmasının merkezi hükümetin görevi olduğunu değerlendiriyor.
IKBY Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, 9 Kasım'da yaptığı açıklamada, "PKK ve diğer bağlı güçlerin Sincar'dan uzaklaştırılması Bağdat'ın görevi, IKBY ile bir ilgisi yok." dedi.