4 Şubat Dünya Kanser Günü´nde, Dünya Sağlık Örgütü´nün (WHO) paylaştığı verilere göre, sadece 2018 yılında, 18.1 milyon insana kanser teşhisi konulurken, 9.9 milyon kişi kanserden hayatını kaybetti.
Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) verilerine göre, 2018´de dünyada en çok görülen kanser türleri sırasıyla akciğer kanseri, meme kanseri ve ve bağırsak kanseri oldu. Dünya genelinde 2 milyon 93 bin kişiye akciğer kanseri teşhisi konulurken, 2 milyon 88 bin kişi de meme kanserine yakalandı.
Ülkelerdeki kanser oranlarını da paylaşan WCRF, en çok kanserin 100 binde 468 ile Avustralya´da görüldüğünü aktardı. Bunu 438 ile Yeni Zelanda ve 373 ile İrlanda izledi. Raporda, gelişmiş ülkelerde kanser görülme oranının, az gelişmiş ülkelere kıyasla fazla olması da dikkati çekti.
Sağlık Bakanlığı´nın 2015 yılı verilerinde ise Türkiye´de yılda ortalama 16 bin 500 civarında kanser vakası teşhis ediliyor. Bu da bir günde yaklaşık 450 kanser vakasına karşılık geliyor.
Türkiye´deki durum
Bakanlığın raporunda, 2030 yılında 22 milyon yeni vakanın ortaya çıkmasının beklendiği de kaydedildi.
Türkiye´de erkeklerde en çok akciğer ve prostat kanseri, kadınlarda ise en çok meme kanseri görülüyor. Her 4 kadın kanser hastasından birine meme kanseri teşhisi konuluyor.
TÜİK´in verilerine göre, Türkiye´de kanser tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 20´sini oluşturuyor.