"İnsani saatli bomba": IŞİD topraklarında doğan 45 bin çocuk devletsiz-kimliksiz kaldı

İnsan hakları grupları kimlik verilmeyen çocukların tıbbi bakım, eğitim ve yiyecek karnesi imkanlarından faydalanamadığına dikkat çekiyor

Sözde İslam Devleti´nde doğan en az 45 bin Iraklı çocuk, devletsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya. İnsan hakları örgütleri endişe yaratan bu durumu ?insani saatli bomba? olarak adlandırıyor.

Norveç Mülteci Konseyi (NRC), salı günü yayımladığı yeni bir raporda, her 5´inden 1´i Irak´taki kamplarda yaşayan onbinlerce küçük çocuğun resmi olarak tanınmadıkları sürece tıbbi bakım, eğitim ve yiyecek karnesi almaktan mahrum kalacağı uyarısında bulundu.

IŞİD en güçlü olduğu dönemde Irak´ın neredeyse 3´te 1´ini kontrol ediyordu ve bu yönetim altında doğan çocuklar şimdilerde doğum belgeleri gibi hayati belgelerden yoksun. IŞİD tarafından verilen hiçbir belge Irak devleti tarafından tanınmıyor. Diğer çocukların da ya belgeleri kaybolmuş ya da evlerini terk ettiklerinde belgelerine el konmuş. 

NRC´nin Doğuştan Bariyerler (Barriers from Birth) raporu, bu çocukların belgelerini almalarının birkaç yıl sürebileceğini ortaya koydu.

Aileleri IŞİD üyesi görülen çocuklar içinse belge almanın ?neredeyse imkansız? olduğu uyarısında bulunan NRC, bunun binlerce masum çocuğun kolektif cezalandırılmasıyla sonuçlanacağını söyledi.

NRC Genel Sekreteri Jan Egeland konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ?Çocuklar akrabalarının işlediği suçlardan dolayı sorumlu tutulamaz. Ancak yine de birçoğunun Irak vatandaşı olarak temel hakları yok sayılıyor. Olası bir insani saatli bomba ile karşı karşıyayız. Bu çocukların tıbbi hizmetlerden yararlanmasına ve eğitim almasına izin vermek, kısacası var olma haklarını sağlamak, onların ve ülkenin geleceği için sürdürülebilir bir gelecek yaratmanın anahtarı. Eğer bir toplum, içinde devletsiz çocuklardan müteşekkil bir nesle izin veriyorsa huzura eremez? dedi.

IŞİD yönetimdeyken, doğumların, evliliklerin ve ölümlerin kayıt altına alınmasını da içeren kendi devlet bürokrasisini kurdu. ABD destekli güçlerin IŞİD´i ve ?halifeliği´ yenmesinin ardından grupla bağlantılı birçok aile ve sivil kamplara yerleştirildi. Halen 225 bin çocuğun Irak´ta bu gibi kamplarda yaşadığı tahmin ediliyor.

Kerkük´teki bir kampta yaşayan 7 çocuk annesi Hana, en büyük oğlunu alıp Bağdat´ın kuzeyindeki Hawija´da IŞİD´e katılan kocasının hayatını ?yerle bir ettiğini? anlattı. Hana, Irak hükümetinin şehri IŞİD´den geri alıp yetkililerin aile belgelerine el koymasından sonra şehri terk ettiğini belirtti.

Haberin devamı...