Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, pasaportuna el konulması nedeniyle yaşadığı ülke Fransa'ya dönemeyen Lyon-1 Üniversitesi öğretim üyesi Tuna Altınel'in durumuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan bilgi istedi.
Mahkeme yurtdışı çıkış yasağı koymadı
Barış için Akademisyenler bildirisi nedeniyle de yargılanan ve Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararının ardından beraat eden Altınel, katıldığı konferans nedeniyle 10 Mayıs 2019'da tutuklanıp 30 Temmuz 2019'da tahliye edildi. Ayrıca Altınel'in pasaportuna da el konuldu. Mahkeme, 81 günlük tutukluluğun ardından tahliye ettiği Altınel'e herhangi bir yurtdışı çıkış yasağı uygulamadı. Ancak, pasaportunun verilmesi için Balıkesir Valiliği'ne başvuruda bulunan Altınel, 'ret' cevabı aldı.
Ret gerekçesi ortadan kalktı ama hala pasaportunu alamadı
Valilik, ret gerekçesi olarak Altınel'in yargılandığı davada beraat etmemiş olmasını gösterdi. Ancak Altınel, yargılandığı davada beraat etti ve istinaf mahkemesi de beraat kararını onadı. Hakkındaki beraat kararına rağmen pasaportunu alamayan Altınel 22 aydır Fransa'ya dönemiyor.
Gergerlioğlu komisyona taşıdı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Altınel'in pasaportunu alamaması ve yaşadığı ülke Fransa'ya dönememesi nedeniyle, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na başvurarak, konunun incelenmesini istedi.
İçişleri Bakanlığı'ndan bilgi istendi
Gergerlioğlu'nun başvurusunun ardından İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 21 Ocak'ta İçişleri Bakanlığı'na yazı yazarak Altınel'in durumuyla ilgili bilgi istedi. Komisyon başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'nun imzasıyla Ömer Faruk Gergerlioğlu'na gönderilen yazıda "Komisyonumuzun Tuna Altınel adına yapmış olduğunuz ilgi başvurunuz incelenmiş olup başvurunuzda yer alan şikayete ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı'ndan bilgi istenmiştir" denildi.
Bilgi istenen İçişleri Bakanlığı, yapılan başvuruya henüz cevap vermedi.
Kaynak: Independent Türkçe