İngiltere'de ilk koronavirüs aşısı yapıldı

Tarihi Gün... Biontech ve Pfizer'in koronavirüs aşısına ilk kullanım izni veren ülke olan İngiltere'de ilk aşı 90 yaşındaki Margaret Keenan'a yapıldı.

İngiltere

İlk olarak Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa süre sonra tüm dünyaya yayılarak yaklaşık 68 milyon insana bulaşan, 1,5 milyondan fazla kişinin de ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında dünyanın beklediği haber İngiltere'den geldi. 

İLK AŞI YAPILDI

Biontech ve Pfizer'in korona aşısına ilk kullanım izni veren ülke olan İngiltere'de bugün aşılama uygulamasına geçildi. İlk koronavirüs aşısı 90 yaşındaki Margaret Keenan'a yapıldı.

Coventry'deki Üniversite Hastanesi'nde ilk aşıyı yaptıran Kuzey İrlandalı Keenan, kendisini "çok ayrıcalıklı" hissettiğini söyledi.

İngiltere Sağlık Bakanlığı aşının öncelikle 80 yaşın üzerindekilere, sağlık ve bakımevi çalışanlarına yapılacağını duyurmuştu.

İNGİLTERE'DE AŞILAMA SÜRECİ

Planlanan prosedüre göre aşı olanlar birer aşı kartına sahip olacak, üç hafta sonra uygulanması gereken ikinci doz aşı için randevu verilecek ve ayrıca  aşılanacak kişilere hatırlatma uyarısı gönderilecek. İngiliz hükümeti, üretimi Belçika'da yapılan aşının tedariki için gerekirse askeri uçakları havalandıracak. Biontech ve Pfizer'in geliştirdiği aşı iki doz halinde uygulanıyor.

20 MİLYON İNGİLİZ'E YETECEK KADAR VAR

İngiltere, aşıya kullanım izni verdikten sonra yaklaşık 40 milyon doz aşı sipariş etmişti. Ancak bir kişiye iki doz halinde yapılan aşı, şimdilik sadece 20 milyon İngiliz'e yetecek miktarda. Bu da İngiltere nüfusunun üçte birinden azına tekabül ediyor.

ABD VE AB'DE İNCELEME DEVAM EDİYOR

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Avrupa İlaç Kurumu (EMA) da Biontech ve Pfizer'in yaptığı kullanım izni başvurusunu henüz inceleme sürecinde. AB ve ABD'de başvuruya Aralık ortasında izin çıkması bekleniyor.

Biontech ve Pfizer'in geliştirdiği BNT162b2 kodlı aşının, yapılan kapsamlı testlerin ardından etkisinin Covid-19'a karşı yüzde 95 koruma sağladığı saptanmıştı. Aşının tüm yaş gruplarında ve farklı demografik özellikleri olan kişilerde hemen hemen aynı oranda koruma sağladığı ve ciddi bir yan etkisinin de görülmediği belirtiliyor. Aşının 65 yaş üstündekilerde ise yüzde 94 koruma sağlıyor.