İNFAZLA İLGİLİ SON KARARI PARLAMENTO VERECEK

Yargıya dair merak edilenleri cevaplandıran Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, infaz düzenlemesinin yeni yasama döneminde Meclis’in ilk maddelerinden olmasını beklediklerini söyledi.

İNFAZLA İLGİLİ SON KARARI PARLAMENTO VERECEK

Yargıya dair merak edilenleri cevaplandıran Adalet Bakanı Abdülhamit Gül,  infaz düzenlemesinin yeni yasama döneminde Meclis’in ilk maddelerinden olmasını beklediklerini söyleyerek, “Alternatifli çalışmalarımızı yaptık. İnfaz sürelerinin tek tek masaya yatırılması, şartlı tahliye gibi ancak son kararı parlamento verecektir” dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Hakimevi’nde bir araya geldiği yargı muhabirleriyle yeni adli yıl ve bakanlığın çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin hukukun üstünlüğünü tam olarak egemen kılmaya çalışan bir hukuk devleti olduğuna dikkat çeken Gül, hukuk devletinin ayrılmaz en temel unsurunun bağımsız ve tarafsız yargının inşa edilmesi olduğunu söyledi. Adaletin devletin temeli olduğuna işaret eden Gül, vatandaşların yargıya güvenlerinin adaletin zamanında tecelli etmesiyle mümkün olacağını ifade etti.

KADINA ŞİDDETLE İLGİLİ 2019’DA 375 BİN TEDBİR KARARI ALINDI

Son günlerde gündemden düşmeyen kadına şiddet olaylarına da dikkat çeken Gül şöyle devam etti: “Şiddetin her türlüsünü, özellikle kadına ve çocuğa yönelik şiddeti kınıyoruz. Dünyanın ortak sorunu kadına yönelik şiddettir ve bu konuda ortak bir sorumlulukla mücadele etmek gereklidir. Kadına şiddetin önlenmesi için çok önemli düzenlemeler yapıldı, yapılıyor. Savcılarımız, mülki amirlerimiz her türlü başvuruyu değerlendirmekte ve suçlular mevzuatımızla ilgili en ağır cezayı almaktadır. Bu konuda 2019 yılında verilen toplam tedbir kararı bugün itibarıyla 375 bin 425’tir. Yıl sonuna kadar daha bu rakamlar değişebilir.”

9 MİLYON DOSYA HAKİM VE SAVCILARIN ÖNÜNDEN GEÇTİ

Bu adli yılda hakim ve savcıların önünden yaklaşık 9 milyon dosya geçtiğini de belirten Gül, bu dosyalar içinde yanlış kararlar ve eksikler olabileceğini, amaçlarının hiçbir şekilde bu konuda bir eksikliğin yaşanmaması olduğunu ifade ederek, “Türkiye bir hukuk devletidir. İtiraz müesseseleri ve bir üst mahkemeye müracaat yolu da bulunuyor” dedi.

İNFAZ DÜZENLEMESİNİN YENİ DÖNEMDE GELMESİNİ BEKLİYORUZ

Gül, infaz düzenlemesinin yeni yasama döneminde Meclis’in ilk maddelerinden olmasını beklediklerini söyleyerek, “Alternatifli çalışmalarımızı yaptık. İnfaz sürelerinin tek tek masaya yatırılması, şartlı tahliye gibi ancak son kararı Parlamento verecektir. Ayrıca yargı reformunda birinci paketimiz düşünce ve ifade özgürlüğünü daha da güvenceye alıcı, tutuklamadaki keyfiliği kaldıran düzenlemeler içeriyor. Ayrıca Meclis’e gelecek ilk pakette soruşturma aşamasında tutukluluk için üst sınır konusu olacak, terör suçlarının süresi diğerlerinden daha uzun olacak” dedi.

NAFAKADA BİR SÜRENİN OLMASININ DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Süresiz nafakaya ilişkin bir soru üzerine de Gül, “Bir sürenin olmasının doğru olduğunu düşünüyoruz, elbette Parlamento’nun takdiri. Farklı düşünenler de olabilir. Avrupa ülkelerinde bu konuda bir süre bulunuyor. Nafaka işi uzadıkça sorunlar artabiliyor. Çalışmalarda temel kriterler kadının mağduriyetini engellemektir” dedi.