İmamoğlu'nun duyurduğu yeni taksi sistemine taksicilerden itiraz var

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, kentteki taksi sayısının yeterli olduğunu savunurken, İBB'nin yeni sisteme geçmesi halinde hukuk yollarına başvuracaklarını ifade etti

İmamoğlu

Cem Bursalı'nın "konuya dair" haberi...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentte 5 bin yeni taksinin hizmete gireceğini ve bunların İBB tarafından kiralanacağını duyurdu. 

İmamoğlu kentteki 17 bin 350 taksinin ihtiyacını karşılamadığını belirterek, yeni modelde taksilerin sahibinin İBB olacağını ve 3 yıllığına kiralanacağını ifade etti.

İmamoğlu'nun açıklamasının ardından, mevcut sistemdeki plaka sahiplerinden itirazlar yükseldi.

Hatta, konuyla ilgili konuşan bir taksi galerisi sahibi, "Esnaf İstanbul'u kilitler" derken, İmamoğlu'nun yanıtı da sert oldu:

"İstanbul halkının, taksi ihtiyacı olup olmadığına karar verecek makam, Bağcılar Oto Galerisi’ndeki birkaç taksi galericisi değildir. Bunu bir kere altını çizelim. Sakın bizi başka şeylerle tehdit etmeye çalışmasınlar."

"Emeğimiz ve ekmeğimiz çöp olur"

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu da İmamoğlu'nun açıkladığı sisteme karşı çıkanlardan. 

Independent Türkçe'ye konuşan Aksu, "Belediye başkanımızın yaptığı açıklamadaki kiralama sistemiyle, esnafımızın emeği ve ekmeği çöp olur. Biz bu plakaları devletimizden ihaleyle satın aldık. Sayın başkanımızla tekrar görüşeceğiz. Bu sisteme ve fikre katılmıyoruz" dedi. 

"Komisyon kurulup ihtiyaç var mı belirlenmeli"

İBB, İstanbul Valiliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Taksiciler Esnaf Odası ve üniversitenin bir komisyon kurarak, yeni taksi ihtiyacını belirleyebileceğini ifade eden Aksu, "Bilimsel araştırmanın sonucunda çıkan raporda ihtiyaç olduğu saptanırsa yeni plakalar satılabilir" dedi. İstanbul'daki taksi sayısının yeterli olduğunu savunan Aksu'ya göre kentteki sorunun korsan taksiciler ve trafik.

"Eylem yapma, vurma, kırma, bağırma gibi işleri uygun görmüyoruz"

Kiralama sistemine geçildiği takdirde hukuk alanında haklarını arayacaklarını ifade eden Aksu, "Biz eylem yapma, vurma, kırma, bağırma gibi işleri uygun görmüyoruz" derken, İstanbul'daki taksi borsasına yönelik bilgiler de verdi.

"Bir taksi plakası 2 milyon 200 bin lira"

Şu anda bir taksi plakasının 2 milyon 200 bin lira gibi bir bedeli olduğunu söyleyen Aksu, en sonra 1990 yılında plaka satışı olduğunu hatırlattı. Şu anda plakaların çok ucuz olduğunu belirten Aksu, koronavirüs sürecinde mağdur olduklarını ve taksi sayısının şehre yeterli olduğunu tekrarlayarak sözlerini noktaladı.