İLK BATILI MÜSLÜMAN KADIN: LEYDİ ZEYNEP

Roma'ya yaptığı ziyaretlerden birinde, kendisini karşılayan ve Katolik olup olmadığını soran "Papaya’’ bir an şaşkınlık içerisinde kaldıktan sonra "Ben Müslümanım" diye cevap vermişti İskoç Aristokrat Ailesinin üyesi Leydi Evelyn Murray...

İLK BATILI MÜSLÜMAN KADIN: LEYDİ ZEYNEP

Her Taraf yazarı Hasan Kanat Al-Jereera'dan Türkçeye tercüme etti...

roma'ya yaptığı ziyaretlerden birinde, kendisini karşılayan ve Katolik olup olmadığını soran "Papaya’’ bir an şaşkınlık içerisinde kaldıktan sonra "Ben Müslümanım" diye cevap vermişti İskoç Aristokrat Ailesinin üyesi Leydi Evelyn Murray

Bu olay hakkında şöyle bir not yazdım: neye sahip olduğumu bilmiyorum. Çünkü yıllardır İslam hakkında hiç bir şey düşünmedim. Ancak yaşadığım olay kafamı karıştırdı ve içimde bir şeyi aydınlattı. İslam inancını okumak ve incelemek niyetindeyim. Farkında olmadan kalbimde bir Müslüman taşıyormuşum

DOĞUDAKİ ÇOCUKLUK

Evelyn Murray, Viktorya döneminde İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da 1867'de aristokrat bir aileye doğdu ve çocukluğu boyunca bir keşifçi olan babası Earl Dunmore ile her kış Kuzey Afrika seyahatlerinde ona eşlik etti ve çocukluğunun geri kalanını Cezayir ve Kahire arasında geçirdi.

Leydi evelyn Arapça konuşmayı bu bölgelerde öğrendi ve oradaki çocuklarla arkadaş oldu. birkaç camiyi ziyaret etti ve Müslüman dadılar tarafından büyütüldü.

LÜKS BİR YAŞAM

Seyahat etme bağımlısı olan Bayan Evelyn kahire de İngiltere’nin doğusunda yaşayan zengin bir ailenin mensubu olan, işadamı John de Boise Cobold ile tanıştı.

1891'de Kahire'deki All Saints Kilisesi'nde evlendiler.  Kahire'deki Bab Al-Loug mahallesindeki ebeveynlerinin evinde kaldılar ve bir ay sonra İngiltere'de Suffolk şehrine taşındılar, Evelyn 1893 ve 1900 arasında üç çocuk dünyaya getirdi. Ancak kocasının evindeki lüks ve sakin hayat, ayrıca İngilizlerin uyguladığı boykot, onun yaşam tarzına uygun değildi. Seyahat tutkusu ve Doğu'nun manzaralarına duyduğu özlem,  Kocası yanında olmasa bile tekrar kendisi seyahat etmeye yöneltti.

İSLAMIN İLK TOHUMLARI

1912 yılında Evelyn, Kuzey Afrika'daki seyahatleri, çölde, kamplarda ve camilerin üzerinden yaptığı uçuşlardan bahsettiği Libya Çölü'nü geçiş adlı ilk kitabını yayınladı. Ortadoğu ve İslam'la olan bağlantısının onun için bir yaşam biçimi olduğu açıktı.

Evelyn kendisinin İslam’ı ne zaman kabul ettiğini bilmiyor. Ancak BBC yayınlanan bir makaleye göre çocukluk döneminde yaptığı ziyaretler İslam’ı benimsemesinin ilk tohumlarının oralarda atılmış olabileceğini gösteriyor. Ama görünüşe göre Leydi Evelyn'in inancı Roma'daki bir tatilden sonra, Papa'yla tanışıp papanın kendisine Katolik olup olmadığını sorduğunda pekişti. "Ben bir Müslümanım," diye yanıtladı "ve o her zaman kendisini bir Müslüman olarak hissediyordu.

"Bana ne zaman ve neden? Müslüman olduğumu sık sık soruyorlar Sadece İslam'ın gerçekliğinin içimde patladığı O anı bilmediğimi söyleyebilirim," "Görünüşe göre hep Müslümanmışım ." diyor Evelyn yazdığı anılarında.

MUKADES YOLCULUK

Arap arkadaşları arasında ‘’Leydi" Zeynep" olarak bilinen Evelyn'in İslam'a dönüşü, ailesiyle olan ilişkisi üzerinde büyük bir etki yarattı. Bu yüzden 1922'de kocasından ayrıldı ve dünyadaki seyahatlerine devam etti.

Kocasının 1929 da ölümünden sonra, Hac farizasını yerine getirmek için ciddi bir şekilde mücadele verdi. Zeynep 1933'te hac yolculuğunu gerçekleştirdiğinde 65 yaşındaydı ve Hac ibadetini gerçekleştiren ilk İngiliz doğumlu Müslüman kadın oldu. Sadece bununla sınırlı kalmadı aynı zamanda "Mekke'ye Hac" adlı bir kitap da yayınladı. Kitabında O kutsal yolculukta Hac menasiklerini gerçekleştirirken neler hissettiğini tüm detaylarıyla anlattı. Duygularını şöyle ifade ediyordu: Bugün Hac menasiklerini Mekke de yapıp Medine’yi ziyaret edebileceğim sonunda en büyük dileğim gerçekleşti.

Leydi Zeynep, ertesi yıl tekrar Haccını gerçekleştirmek için evini terk etti ve seyahat ve keşif tutkusunu devam ettirmek için Kenya'ya gitti ve bir yıl sonra "Kenya İllüzyon Ülkesi" adlı bir kitap yazdı.

1963 yılında Leydi Zeynep 95 yaşında öldü ve İskoçya'nın Westeros Highlands'deki uzak bir tepenin yanına gömüldü. İslami Kurallara göre defnedilen Leydi Zeynep, Vasiyeti üzerine mezarının başına Nur Suresinin Ayetleri yazıldı.