İGİAD’ın 15. Girişimcilik Ödül Töreni İstanbul’da düzenlendi. İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan , törende yaptığı konuşmasına ticari hayata ilişkin bazı değerlendirmelerde bulunarak, girişimcinin özeliklerini şu sözlerle belirtti:
Girişimcileri motive eden kâr güdüsü, ahlakla desteklenmediğinde veya ahlakla terbiye edilmediğinde girişimcinin kendisine de topluma da zararlı olabilmektedir.
“Girişimciler, teknolojik icatlara öncülük ederek, üretimde yenilikler yaparak, verimlilik artışı sağlayarak toplumsal refahın artışına katkı sağlamaktadır. Bunun için gerekli olan unsur, sermayeden daha çok; fikir, vizyon ve proje sahibi olmaktır. Geleceği inşa edecek olanlar; yeni fikirler peşinde koşan, hayallerini gerçekleştirme azmine sahip bulunan, çalışkan ve dürüst girişimcilerdir.
Ancak girişimcileri motive eden kâr güdüsü, ahlakla desteklenmediğinde veya ahlakla terbiye edilmediğinde girişimcinin kendisine de topluma da zararlı olabilmektedir. Bunun pek çok örneğini emperyalizm tarihinde görmek mümkündür. Bu nedenle ideal girişimci; ahlakı kuşanmış, toplumsal sorumluluğunun farkında olan, özü sözü bir, güvenilir ve dürüst girişimcidir.
Girişimci Ahlaklı, adaletli, hakkaniyetli, merhametli, cesur, cömert ve öncü olmalıdır. Girişimcinin iki günü birbirine eşit olmamalı, sürekli yenilik peşinde koşmalı, bulunduğu sektörde en iyisi olmaya gayret etmelidir.” dedi.
İdeal girişimci; ahlakı kuşanmış, toplumsal sorumluluğunun farkında olan, özü sözü bir, güvenilir ve dürüst girişimcidir.
Ayrıca ahilik ruhunun da tekrardan canlanması gerektiğini vurgulayan Karahan;
Bugün bütün dünyanın girişimcileri kâr peşinde koşmakta, bunun için teknolojik icatlar yapmakta, verimliliği artırmakta, yenilikleri takip etmektedir. Ancak İGİAD olarak bizim girişimci profilimiz bunlarla sınırlı değildir. Bizim için ideal bir girişimci, ahlakı temel düstur edinen, özel hayatında da iş hayatında da ahlaki standartları yerine getiren, ahlaki olmayan bir kazancı gayrimeşru kabul eden, ahlakla bütünleşmiş bir girişimcidir.
Bizim için örnek girişimci; hakkı, adaleti, paylaşmayı bilen girişimcidir. Sadece kendi kazancıyla değil, komşusunun kazancıyla da dertlenen “ahi ruhlu” girişimcidir.” dedi.
|