Tarih: 31.01.2019 12:06

Bülent Acun yazdı: İGİAD´IN 8. Olağan Genel kurulundan notlar ve izlenimler

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye´nin yakın tarihinde sermayenin neye tekabül ettiğini herkes bilir.

Maalesef alkolün şişede durduğu gibi durmamasına benzer bir şekilde sermayede kasada durduğu gibi durmamış.

Ticari hayattaki etkisiyle yetinmeyerek sosyal, siyasal ve dini hayatında öznesi, motoru, hâkimi, mühendisi olma noktasında hayli mesafe kat etmiştir.

Çağdaş ve uygar bir toplum olmayı batının modern ve seküler yaşam tarzını taklit etmekle mümkün gören malum hakim sermaye bu yolda toplumu medya ve eğitim aracılığıyla dönüştürmek için sadece elini cebine atmakla kalmamış, elinden geleni de ardına koymamıştır.

igiad genel kurulu ile ilgili görsel sonucu

Hakim sermayenin 28 Şubat post modern darbesinde üstlendiği rolün belki de en önemli tezahürü yeşil sermaye adını verdikleri yerli ve milli olduğundan hiç şüphe olmayan Anadolu sermayesinin önünü keserek yükselişini durdurmaktır.

Sermayeye bu zaviyeden bakıldığında bu milletin refah ve kalkınmasını milletin tarihine, kültürüne, inancına, öz değerlerine rücu etmekte gören kasasını, kesesini bu toplumu millet kılan milli ve manevi değerlere vakfetmiş, kendisi de bu yola adamış müteşebbislerin el ele gönül gönüle vererek bir araya gelmeleri fevkalade bir ehemmiyet arz etmektedir.

İşte bundan dolayı bendeniz iktisadi sahada ellerini, yollarını, güçlerini ve gönüllerini birleştiren kurum ve kuruluşlara çok kıymet verir, onların durum ve faaliyetlerini büyük bir heyecanla takip etmeye çalışırım.

Bir zamanlar ahlaki ilkeler zemininde kurulan daha sonra büyüdükçe kuruluş ilkelerinin fersah fersah uzağına savrulan bazı kurum ve kuruluşlar bizi sükûtu hayale uğratsa da, hamdolsun her şeye rağmen dün hangi ahlaki ilkeler üzerine kurulmuşsa bugünde aynı yerde durmaya gayret gösteren kurum ve kuruluşlarda yok değil.

Bugünkü haliyle o güzel kurum ve kuruluşlarımızdan birisi de kısa adı İGİAD olan İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği.

igiad 8. olağan genel kurulu toplantısı ile ilgili görsel sonucu

26 Ocak 2019 Cumartesi günü değerli dostlarım Davut Güler ve Ramazan Boluk beylerin nazik davetiyle İGİAD´ın 8. Olağan Genel Kurulu´na misafir olarak katıldım.

Param pulum olmadığı için davete biraz nazlanmıştım ama iyi ki katılmışım.

Genel kurul bir zenginler kulübü değil, adeta kadim dostlar buluşması.

?´Paramızı kaybetsek de ahlakımızı kaybetmeyelim´´ diyerek kapitalizmin ve dünyevileşmenin burnunu yere sürtercesine  ?daha fazla para demek yerine daha fazla ahlak´ diyen müteşebbislerle bir arada olmak benim için adeta bir umut aşısı oldu.

2 saat süren genel kurulda kıymetli konuşmacılar mühim şeyler söylediler.

Bendeniz not alabildiğim kadarıyla bazı mühim tespitleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

İGİAD´ın 8.genel kurulunda ilk konuşmacı Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan idi.

Belirsizliklerin ekonomiye etkilerinden bahsederek, buna karşı temkin öneren Aysan hoca 2008 yılını yakın bir milat olarak görüyor ve sebebini şöyle izah ediyor:

?´Biz 90´lı yıllarda bankasız iş yapardık, bankaya bulaşmazdık, o yıllarda bankalar devletle iş yapardı. 2008´den sonra ise artık bankasız iş yapamaz hale geldik.´´

Genel kurulunun ikinci konuşmacısı Prof. Dr. Sedat Murat idi.

Sedat hoca, krizlerin asıl kaynağına indi ve şöyle dedi:

?´Bütün krizlerin temelinde hırs, açgözlülük ve ahlaki çöküntü vardır. Krizler ekonomik değil, ahlakidir.´´

Konuşmasına ?´riskler yeni imkânlar doğurur´´ diyerek başlayan üçüncü konuşmacı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş hoca imkânın anahtarını tek cümle ile sundu:

?´Riskleri imkâna dönüştürmek için yapılması gereken şey, yeni bir dil ve içeriğe sahip olmaktır.´´

Bu konuşmalardan sonra kürsüye gelen İGİAD yönetim kurulu başkanı Ayhan Karahan öyle cümleler kurdu ki; onları buraya almama kabili insaf olmazdı.

?´Biz bu bayrağı iki günü birbirine eşit olan ziyandadır´´ hadis-i şerifinin gereğince aldık.

?´İş ahlakının yaygınlaşması ve girişimciliğin teşviki için kurulan derneğimiz, hak eksenli bir iş hayatını esas almakta ve ahlaki olmayan hiçbir işi meşru kabul etmemekte, helal kazancı ve adil paylaşımı savunmaktadır. Derneğimiz bu ülkelere ulaşmak için kitaplar hazırlamakta, raporlar yayınlamakta olup, iş ahlaki dergisi ve İGİAD bülteni yayınlamakta, bu meyanda eğitim, panel, sohbet, ziyaret ve geziler tertip etmektedir.´´

?´İGİAD servet biriktirmenin değil, iyilik biriktirmenin peşindedir. İGİAD servete bir imtihan olarak bakar, malın çokluğundan ziyade niteliği ve elde ediliş şekline önem verir, yükseleceksek kaybettiğimiz değerleri kazanarak yükselecek ve bayrağı düştüğü yerden kaldıracağız´´ der.

?´İktisadi hayatımızı hak, hakikat, adalet, ahlak, helal, haram penceresinden bakarak inşa edeceğiz.´´

?´İGİAD´ın üyelerinde aradığı vasıflar: helal iş, ahlaki davranış, adil yaklaşım´´

?´Üyelerimizin farklılıkları bizim için birer zenginliktir.´´

?´Geçmişte finansal piyasalarda yaşanan krizler bugün reel piyasalarda yaşanıyor; bu krizin altında iş ahlakından yoksunluk yatmaktadır.´´

?´2018 yılında yayınladığımız Türkiye İş Ahlakı Raporu´nda ortaya çıkan en büyük problemlerimiz; yalan söylemek, sözünde durmamak, müşteriyi aldatmak, işin hakkını vermemek, ehliyet ve liyakate önem vermemektir. İş dünyasında ahlaki bir erozyonun yaşanmışlığına şahit oluyoruz´´

Genel kurulun dilek ve temenniler bölümünde kısa bir konuşma yapan Prof. Dr. Burhanettin Can, Türkiye iş ahlakı raporundaki çok önemli bir ayrıntıya dikkat çekip, dedi ki;

?´Son üç rapora göre Türkiye´de iş ahlakının inşasında dinin üstlendiği rol, altıncı sıradan onuncu sıraya, onuncu sıradan da 2018 yılında 13.sıraya gerilemiştir.?

Ne diyelim;

Helal kazanç peşinde koşan bütün müteşebbislerimize hayırlı işler, bol kazançlar?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —