Nahla Osman... Altı yaşındaydı. Suriye'nin İdlib vilayetindeki bir mülteci kampında, babası ve ablasıyla yaşıyordu. Annesi Türkiye'ye kaçmıştı; babasının ise onu kampta dolaşmaması için zincirlediği, hatta bazen bir kafese koyduğu herkesçe biliniyordu.
4 Mayıs günü kampta yaşayanlar onu baygın halde buldu ve yakındaki Killi köyünün hastanesine götürdü. Ablasının anlatımına göre, bu sırada çok aç kalmış olan Nahla kendisine verilen yemeği o kadar hızlı yedi ki, boğularak öldü...
Resmi ölüm raporunda da beslenme yetersizliği çektiği ve ölüm nedeninin boğulma olduğu yazıyordu.
Gazete Duvar'ın aktardığına göre; New York Times (NYT) gazetesi, Suriye'deki iç savaşın insani trajedisini bir kez daha gözler önüne seren bu olayın peşine düştü. Kampta NYT'ye konuşanlar, Nahla'nın yaşadıklarını, baba Issam Osman'ın psikolojisini ve koşulların ağırlığını anlattı.
BABASI KAÇMAMASI İÇİN ZİNCİRLİYORDU
Kamp yetkilisi Hişam Ali Omar, "Babası onu kampın dışına çıkmaması için ellerinden ya da ayaklarından zincirlerdi. Birden fazla kez, en azından onu kafese koymuş gibi olmaması için ellerini çözmesini istedik ama sürekli reddetti" dedi. Omar, kamptaki kalabalık ve hijyenik olmayan koşulların çocuk bakımını zorlaştırdığını belirterek, "Çadırlarda yaşıyoruz, kapı ya da kilit yok. Çocuk etrafta geziyordu, tek çözüm onu bağlamaktı" iddiasında bulundu.
'KAMPLARDA YAŞAMAK KOLAY DEĞİL'
Kamptaki insanların Nahla için üzüldüğünü ve ona yemek verdiğini anlatan Omar, babasının Nahla'yı zincirlediğinin bilindiğini ama insanların buna müdahale etmediğini söyledi. NYT'nin haberinde kamptaki ailelerin büyük kısmının birbirini tanıdığı ve bu nedenle yetkililere şikâyette bulunmadığı belirtilirken, Omar da "Hepimiz aynı köyden geliyorduk, dolayısıyla olayı aramızda tutmak daha iyiydi" dedi. Omar, "Kamplarda yaşamak kolay değil. Buradaki insanlar işsiz. Günlük sorunlarla başetmek zorundalar. Ailelerin, yemek aramak için çocuklarını çöpe gönderdiğini gördüm" diye konuştu.
Nahla'nın amcası Adnan el Aluş, İdlib'in bir başka yerindeki evlerini, Suriye ordusunun bölgeyi ele geçirmesinden sonra terk ederek bu kampa yerleştiklerini anlattı. Aluş, Nahla'nın anne-babasının boşandığını, annesinin mülteci olarak Türkiye'ye yerleştiğini söyledi.
'KARDEŞİNE 'BAKTERİNİN ANASI' DERLERDİ'
Nahla'yı hastaneye götüren 22 yaşındaki ablası Heba Osman ise diğer çocukların bir cilt enfeksiyonu geçirdiği için kardeşiyle dalga geçtiklerini, bazen sırf onu korkutacağını bildikleri için başından aşağı su döktüklerini anlattı; "Kardeşine 'bakterinin anası' derlerdi, babam bütün bu baskıyı kaldıramadı" dedi.