Tarih: 02.05.2019 17:34

İdealist yöneticiler öğretmenliğe dönmeli

Facebook Twitter Linked-in

MEB´de öğretmen açığı bir türlü kapanmıyor ve hemen her okulda ücretli öğretmenlerle eğitim yürüyor. 

Öğretmenlik uzmanlık mesleği, tecrübe çok önemli. Eğitim fakülteleri öğretmenleri yeterince sınıfa hazırlamıyor, öğretmenlik sanatı sınıfta öğreniliyor. 

Ücretli derse girenlerin önemli bir kısmı eğitim fakültesi mezunu değil, nitelikli öğretmenlik yapmaları beklenmiyor.

Son senelerde idealist, tecrübeli, birikimli öğretmenlerin önemli bir bölümü idareci oldu, masa başına geçtiler ve sınıftan uzaklaştılar.

Eğitim masa başında değil, sınıfta yapılır.

Ahlaklı, zeki, terbiyeli, çalışkan, erdemli ve kâmil gençler yetiştirmek isteyen eğitimci sınıfa gitmelidir.

Eğitimin organizasyonu, yönetimi önemli ama sınıfta nitelikli öğretmen yoksa istenilen verim elde edilemez.

Gençler derslere ilgisiz, öğretmene saygısız, dertsiz, gayesiz, davasız yetişiyor şeklindeki şikâyetler çoğaldı. Öğretmenini döven öğrenciler, çocuğunun öğretmenine saldıran veliler görülmeye başladı. 

Eğitimde problemleri çözecek olan öğretmendir. 

Şikâyetin olduğu yerde eğitim biter, der Nurettin Topçu.

Nitelikli öğretmen şikâyet etmez, problem çözer.

Sınıfta ders anlatan, sonra çekip giden öğretmen problem çözemez.

Öğretmenler idealist, fedakâr, sabırlı ve gayretli olmalı. Geleceğimizi inşa edecek nesiller yetiştirdiklerini akıllarından asla çıkarmamalılar.

İdealist öğretmen dersine iyi hazırlanır, sınıfta 40 dakika özenle ders anlatır, dersten sonra öğrencileri ile ilgilenir, koridorda hal hatır sorar, problem varsa kantinde veya bahçede öğrencisi ile sohbet eder. Problem çözülmüyorsa veli ile görüşür, gerekirse velinin evine gider, velinin çayını içer, öğrencisinin geleceği, yetişmesi, yeteneklerinin gelişmesi üzerine birlikte kafa yorarlar, fikir üretirler.

Özellikle sorunlu öğrencilerde veli ile işbirliği şart. 

Öğrencinin zekâ gelişimi, ahlaki eğitimi, gelecek perspektifi ve hayata hazırlanması konusunda velinin görüşleri çok önemli. Çocuğun sahibi velidir.

43 yılını eğitime vermiş biri olarak çocuğunu sevmeyen veli görmedim ama kaş yapayım derken göz çıkarana rastladım. Veliler çocuklarının iyi yetişmesini, hayata iyi hazırlanmasını istiyorlar ama doğru eğitim metotlarını bilmeyenler çok.

Veliye yardım etmek için öğretmenler kollarını sıvamalı, rehberlik etmeliler. Ders dışında eğitime zaman ayırmayan, veli ile görüşmeyen öğretmen problem çözemez.

Öğretmenlik uzmanlık, bilgelik ve birikim kadar fedakârlık ister. Bilge ve fedakâr öğretmen veli ile ilgilenir, onlara rehberlik eder, onları eğitime dâhil eder.

Karaman´da Dr. Sadık Ahmet İlkokulu sınıf öğretmeni Burhanettin Saygılı, 12 yıldır düzenli bir şekilde öğrenci velileri ile her hafta salı günü bir araya gelip eğitim kitapları okuyor ve velilere rehberlik ediyor.

Velilerle okuma saatinde buluşan ve eğitime birlikte kafa yoran harika bir örnek Burhanettin Hoca. Milli Eğitim Bakanlığı böyle güzide örnekleri mercek altına almalı ve sayılarını çoğaltmak için proje başlatmalı.

İdealist ve birikimli öğretmenlerin büyük bölümü idareci oldu. Okul müdürleri iki saat derse girer. Ben öğretmenliğe başladığım senelerde (1976) okul müdürleri 16 saat derse girerdi.

Öğrenci sayısı bini geçen okullarda müdürün derse girmesi, derste verimli olması zor ama 300 - 500 öğrencili okullarda bu mümkün.

Okulu müdürleri, müdür yardımcıları hatta milli eğitim şube müdürleri her gün 8.30´dan 10´a kadar iki saat okullarda derse girme, bilgi ve birikimlerini öğrencilere aktarmalılar.

Böylece tecrübeli ve bilge eğitimciler alana çıkmış olur; öğrencilerimize rehberlik eder ve hayata donanımlı atılmalarına katkıda bulunmuş olurlar.

Hem ücretli öğretmenlere daha az ihtiyaç kalır hem öğrenciler tecrübeli ve bilgi eğitimcilerden faydalanır. 

Özellikle ilahiyatçı idareciler, gençlere hayatın manasını anlatmak ve onlara idealizm kazandırmak konusunda sorumluluk almalı. Ahlaklı ve zeki nesiller yetiştirmek isteyenler, sınıfa gitmeliler. Eğitim İş´li bir meslektaşın sözünü hiç unutmuyorum. Şöyle demişti:

?Eğitim Bir-Senliler masalara otursun, sınıflar bize kalıyor, istediğimiz gibi öğrencileri yoğururuz.? 

Öğretmenevi müdürleri, müdür yardımcıları, milli eğitim müdür yardımcıları, şube müdürleri, okul müdürleri ve müdür yardımcıları sabahleyin iki saat derse gitse öğretmen açığı önemli ölçüde kapanır; gençlerin daha nitelikli, ahlaklı ve idealist yetişmesi önemli ölçüde sağlanır. İdealist yöneticiler kolları sıvamalı. MEB, yönetmelik çıkararak düzenlemeye gitmeli.

İMZA GÜNÜ: 3-4 Mayıs günleri Malatya Kitap Fuarı´nda öğleden sonra ENSAR NEŞRİYAT standında okuyucularımla sohbet edip kitaplarımı imzalayacağım. Dostlar davetlisiniz. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —