Paketle ilk etapta 55 bin, zamanla 100 bine yakın mahkumun tahliyesi bekleniyor.
Nefes Gazetesi yazarı Nuray Babacan, uzun süredir tartışılan 10. Yargı Paketinin artık Meclis’e geleceğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunumunun yapıldığını yazdı. Babacan, pakete af niteliği taşıyan bazı maddelerin eklenmesi için de izin alındığını belirtiyor.
“Bal gibi de af”: İlk etapta 55 bin mahkûm tahliye edilecek
Babacan’ın “Bal gibi de af” başlığıyla kaleme aldığı yazısına göre, 55 maddeden oluşan bu pakette dikkat çeken düzenleme, pandemi affının genişletilmesi. Bu kapsamda, en az 55 bin kişinin ilk aşamada tahliyesi öngörülüyor. Bu sayının ilerleyen dönemde 100 bine ulaşması bekleniyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un da daha önce açıklamalarına düzeltme yaptığı bu madde, hem kamuoyunda hem de hukuk çevrelerinde geniş yankı uyandıracak gibi görünüyor.
Mükerrer suçlara yüzde 25 indirim
Yazıya göre, yeni düzenlemede önemli bir detay da mükerrer suç işleyerek yeniden cezaevine girenlerin de kapsama alınması. Daha önce dışarıda bırakılan bu grup için yüzde 25 oranında ceza indirimi uygulanacak. Bu durumdan yaklaşık 15 bin mahkumun yararlanması bekleniyor.
Siyasi suçlular da yararlanabilir
Pakette çözüm süreci ya da benzeri siyasi konulara ilişkin özel bir düzenleme bulunmamakla birlikte, kapsamın tüm suç türlerini içerdiği vurgulanıyor. Bu nedenle siyasi suçlardan hüküm giyenlerin de bu affa dahil edilmesi bekleniyor. Ancak tek şart, suçun 31 Temmuz 2023’ten önce işlenmiş olması.
Haberde şu ifade yer alıyor:
Zaman içinde bunun 100 bine çıkacağı iddia ediliyor. Şöyle ki; 31 Temmuz 2023 tarihinden önceki suçları kapsadığı için, süren davalar, henüz açılmamış davalar dahil gerçek sayı bilinmiyor. Dolayısıyla sayının artmasının kesin olduğu belirtiliyor.
Cezaevleri kapasitesinin üzerinde: 420 bin mahkum
Babacan’ın yazısında dikkat çektiği bir diğer nokta ise, Türkiye’deki cezaevlerinin mevcut durumu. Şu anda cezaevlerinde kalanların sayısının 420 bini aştığı, kapasitenin çoktan dolduğu ifade ediliyor. Özellikle yatarı olmayan suçlardan dolayı gençlerin ve öğrencilerin cezaevine gönderilmesi, büyük bir sosyal ve yapısal sorun olarak öne çıkıyor.
Haberde, 10. Yargı Paketi’nin yalnızca cezaevlerindeki yükü hafifletmeyi amaçladığı, halkın dile getirdiği “hak, hukuk, adalet ve adil yargı” taleplerine yanıt vermeyeceği değerlendirmesine de yer veriliyor. Babacan, bu düzenlemenin günlük sorunları aşmak için palyatif bir tedbir olduğunu ve toplumsal adalet duygusunun zedelendiğini ifade ediyor.
Kaynak: Independent Türkçe