Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, saldırının ABD’nin Yemen’e yönelik operasyonlarına karşı bir misilleme olduğunu belirterek, Kızıldeniz’in kuzeyindeki hedefin birkaç saat süren bir operasyon sonucunda vurulduğunu ifade etti. Füze ve İHA saldırıları nedeniyle ABD savaş uçaklarının geri dönmek zorunda kaldığını öne süren Seri, Yemen’e yönelik saldırı girişimlerinin engellendiğini savundu.
"ABD SALDIRILARINA KARŞI MİSİLLEMELER SÜRECEK"
Seri, ABD'nin Yemen'e yönelik operasyonlarının devam etmesi halinde Husilerin askeri misillemelerini artıracağını belirtti. Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi’nin askeri gerginliği tırmandırma seçeneğini masada tuttuğunu hatırlatan Seri, deniz bölgesindeki ablukayı sürdüreceklerini ve İsrail gemilerini engellemeye devam edeceklerini vurguladı.
Husiler, 7 Mart’ta yaptıkları açıklamada, Gazze Şeridi’ne insani yardımların girişine izin verilmesi için İsrail’e 4 gün süre tanıdıklarını, aksi halde deniz operasyonlarını yeniden başlatacaklarını bildirmişti.
ABD VE HUSİLER ARASINDA ARTAN GERİLİM
ABD Başkanı Donald Trump, 15 Mart’ta Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda, orduya Yemen'deki Husilere karşı kapsamlı bir saldırı başlatma talimatı verdiğini duyurmuştu.
Bu gelişmeye yanıt olarak Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, ABD’nin saldırılarının Husilerin askeri gücünü daha da artırmasına yol açacağını savunarak, Washington’un hedef alınacaklar listesine dahil edildiğini ve deniz seferlerindeki engellemelerin ABD'yi de kapsayacağını ilan etti.
53 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Son olarak, ABD ve İngiltere’nin Yemen’in başkenti Sana başta olmak üzere çeşitli kentlere düzenlediği hava saldırılarında, aralarında 5 çocuğun da bulunduğu 53 kişi öldü, 9'u kadın ve çocuk olmak üzere 98 kişi yaralandı.
Bölgedeki gerilimin hızla tırmandığı bu süreçte, gözler ABD'nin olası bir karşılık verip vermeyeceğine çevrilmiş durumda.
Kaynak: karar.com