Yaz aylarının gelmesi ve alınan tedbirlerle vaka sayılarının düşmesiyle Türkiye normalleşmeye başlamıştı. Kurban Bayramı'nın gelmesi ve 9 günlük tatil boyunca vatandaşların yoğun dolaşımı koronavirüs tedbirlerini yeniden gündeme getirdi.
Türkiye'de son olarak 6 bin 809 yeni vaka tespit edildi. 63 kişi ise hayatını kaybetti. Giderek kararan tabloya karşı hükümet adım atmaya hazırlanıyor.
Haftalardan beri tartışılan ‘aşı yaptıranlara pozitif ayrımcılık’ konusunda hükümet uygulama noktasına geldiği iddia edildi. Son haftalardaki vaka artışını "atak" olarak nitelendiren hükümet, can kayıplarındaki düşüşü aşıya bağlıyor. Uzmanlar bu durumu “aşısızların salgını-pandemisi” olarak nitelendiriyor.
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre hükümette ve Sağlık Bakanlığı’nda yapılan değerlendirmelerde, artan rakamlara son bir haftadaki bayram hareketliliğinin de ekleneceği yorumları yapılıyor.
Verilen bilgiye göre okulların eylülde açılması planları yapılırken, eski kurallar yerine yeni dönem için yeni kurallar tartışılıyor.
Uzmanlar, “Çünkü, bu dönemin pandemisini daha önceki dönemle kıyaslamak doğru değil. Şimdi geniş bir aşılı kitle var, bu daha da artacak. Ayrıca hastalığı geçirenler nedeniyle toplumsal bağışıklık da artıyor. Bundan sonra yeni kurallar belirlenecek” diyor.
AŞI OLMAYANLARA YASAK GELİYOR
Aşı olmayanlara yönelik yapılacak uygulamada, aşısız öğrencilerin eğitimden alıkonulması veya kamu hizmetlerine sınırlama getirilmesi gibi öneriler gündemde değil.
Sadece bu alanlardaki lokanta, kafeterya, kütüphane gibi sosyal donatıları aşısızların kullanmasının yasaklanması gündemde bulunuyor.
Bu sınırlamanın daha çok sosyal hayata yönelik konularda olacağı, tiyatro, sinema, AVM, konser, fuar gibi mekanlara aşısız gidilmemesi gibi kuralların tartışıldığı belirtiliyor.
Aşı yaptırmayanların sağlık giderlerinin karşılanmaması gibi önerilere ise sıcak bakılmadığı ifade ediliyor.