Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, hafta sonu Hollanda polisinin Türk protestoculara uyguladığı şiddeti protesto etmeyi hedefleyen gösteriye izin verdi. Aboutaleb´in sözcüsü Lennart de Jong, Cuma günü yapılması planlanan gösteri hakkında ?Gösterinin Türklerin haklarını korumak için yapılacağı söylendi? dedi.
Önce Almanya, daha sonra da Hollanda´nın Türk bakanlara referandum hakkında toplantı ve gösteri yapma izni vermemesinin ardından, Türkiye ile bu ülkeler arasında kriz yaşanmıştı. Türkiye, yaşanan krizden dolayı diplomatik yaptırımlar uygulanan Hollanda´ya ekonomik bir yaptırım olmayacağı mesajını vermişti.
NELER OLMUŞTU?
Cumartesi günü Hollanda, referandum kampanyası için Rotterdam´a gitmek isteyen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun uçağının iniş iznini iptal etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uçuş iznini iptal eden Hollanda´ya ?Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist? ifadesiyle seslendi.
Daha sonra kara yoluyla Hollanda´ya giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya´nın da Rotterdam Konsolosluğu´na girişine izin verilmedi. Aracının kilidini açmak zorunda kalan Bakan Kaya, başka bir araçla polis eskortuyla Almanya´ya götürüldü. Hollanda polisi, Kaya´nın aracının tutulduğu yerde toplanan kalabalığı güç kullanarak dağıttı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Hollanda´nın Rotterdam kentiyle imzalanan ´Kardeş Şehir´ protokolünü oy birliğiyle iptal etti.
Son olarak, Hollanda´da Çarşamba günü yapılan seçimi kazanan Başbakan Mark Rutte´ye seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ey Rutte, sen seçimi birinci parti olarak almış olabilirsin ama bilesin ki Türkiye gibi bir dostunu kaybettin" dedi.