Hindistan´ın Cammu Keşmir bölgesinde sürdürdüğü insanlık suçu devam ederken, başta Anadolu Gençlik Derneği (AGD) olmak üzere ve bazı STK´lar, İstanbul Hindistan Konsolosluğu ve Ankara Hindistan Büyükelçiliği önünde eylem düzenledi. Dünyanın gözü önünde gerçekleşen insanlık ayıbına karşı toplanan binlerce vatandaş, ?Hindistan, Keşmirlileri öldürmeyi bırak?, ?Keşmir´deki soykırımı durdurun?, ?Keşmir´i kurtarın, insanlığı kurtarın? sloganları attı.
İstanbul Hindistan Konsolosluğu ve Ankara Hindistan Büyükelçiliği önünde düzenlenen eylemlerde basın açıklaması AGD İstanbul Şube Başkanı Yunus Genç ve AGD Ankara Şube Başkanı Ahmet Şansever tarafından okundu. ?Keşmir´e Sahip Çık? sloganıyla Ankara ve İstanbul´da düzenlenen eylemlere katılan sivil toplum kuruluşlarının bazıları şöyle: ?Cansuyu, ÖĞ-DER, ESAM, TEKDER, Din-Bir-Der, ÖNDER, YENİAD, Memur-Sen, İnsani Yardım Vakfı (İHH), Asma Köprü Derneği.?
İstanbul Şube Başkanı Yunus Genç ve AGD Ankara Şube Başkanı Ahmet Şansever tarafından İstanbul Hindistan Konsolosluğu ve Ankara Hindistan Büyükelçiliği önünde okunan açıklamada, Keşmir sorununun Birleşmiş Milletler´in ?Çözülmemiş Sorunlar´ listesinde olduğu hatırlatılarak, ?Keşmir sorunu nedeniyle Pakistan ve Hindistan arasında bugüne kadar 3 kez savaş yaşanmıştır. Bugün Keşmir topraklarının büyük bir kısmı Hindistan işgali altındadır. Son günlerde yaşanan sıcak gelişmelerle Keşmir´de insani bir kriz kapının eşiğindedir? ifadelerine yer verildi.
Hindistan´ın Keşmir´i resmen işgal ettiği işaret edilen açıklamada, ?Hindistan tek taraflı olarak, Cammu Keşmir´in, kendi anayasasına sahip olmak, savunma, iletişim ve dış ilişkiler dışındaki tüm meselelerde karar almak gibi birçok ayrıcalığını sona erdirmesi, işgalini kalıcı bir duruma dönüştürme hamlesidir. Bu niyet ve bu doğrultuda atılan adımlar hem kabul edileme hem de Keşmir sorununu asla çözmez. Keşmir sorununun çözümü için öncelikle Keşmir halkı bir nesne olarak görülmemelidir. Keşmir´in geleceğine ve statüsüne Keşmir halkı karar vermelidir. ABD başta olmak üzere küresel güçler, Keşmir´de meydana gelebilecek çatışma ve gerilimler üzerinden çıkar hesapları yapmayı bırakmalıdır. Türkiye hükümeti, Keşmir halkının sesine ses olmalı, Keşmir halkıyla dayanışma imkânlarını artırmalı, bölgede çözüme dair daha etkin bir politika izlemelidir. Keşmir halkının hak ve adalet taleplerinin ve bu yöndeki gösterilerinin Hindistan ya da başka aktörler tarafından terör faaliyeti olarak gösterilmesine engel olunmalıdır. Bizler AGD mensupları olarak Keşmir halkının ve haklı taleplerinin yanında olduğumuzu buradan tüm dünyaya ilan ediyoruz? açıklamalarıyla basın açıklaması sonlandırıldı.
İsveç´in başkenti Stockholm´de toplanan onlarca kişi, Cammu Keşmir´in özel statüsünü ortadan kaldıran Hindistan yönetimini protesto etti. İsveç Keşmir Komitesi tarafından organize edilen gösteride, Hindistan Büyükelçiliği önünde toplanan kalabalık grup, uluslararası kamuoyunun Cammu Keşmir konusuna daha duyarlı olmasını talep etti.Ellerinde, ?Özgür Keşmir? ve ?Hindistan ordusu Keşmir´den çık? yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Hindistan yönetimini politikalarından vazgeçmeye davet etti.Gösteride, Cammu Keşmir´de hayatını kaybedenler için dualar edildi. Protestocular, Hint diplomatların, büyükelçiliğin penceresinden ?gülerek dalga geçmesi? ile ?görüntü almalarına? da tepki gösterdi. Gösteriye katılan İsveç Rohingya Derneği Başkanı Abul Kalam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hindistan yönetiminin özel statüsünü kaldırdığı Cammu Keşmir eyaletinin dünyanın geri kalanıyla iletişiminin kesildiğini belirtti.
İşgal altındaki Keşmir´de Müslümanların çok zor şartlar altında yaşandığı belirtilerek, ?Hindistan´ın kabul edilemez uygulama ve kararlarıyla Keşmir bir ateş hattı olmak yolunda ilerlemektedir. Keşmir´de nüfusun çoğunluğu Müslüman olmasına rağmen İngilizlerin bölgenin yönetimini Hindulara bırakması bilindik İngiliz siyasetidir. Pakistan, Keşmir sorunundan dolayı ilk kez 22 Ekim 1947´de Hindistan´la savaştı. 1 Ocak 1949´da Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda ateşkes anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre iki ülke de askerlerini geri çekecek, Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılacak halkoylamasıyla Keşmir´in geleceği karara bağlanacaktı? şeklinde devam eden açıklamada, Hindistan´ın da İsrail gibi anlaşma maddelerine hiçbir zaman uymadığının altı çizildi.