Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 22 Ekim'de Soçi'de yaptığı zirvede Suriye'deki son durumu ele aldı.
Zirve sonunda iki ülke dışişleri bakanlarının okuduğu 10 maddelik mutabakatta en dikkat çeken kısımlardan biri de Adana Anlaşması'na yapılan vurguydu.
'Türkiye ile Rusya Federasyonu Arasında Mutabakat Muhtırası' belgesinin 4. maddesinde "Her iki taraf Adana Anlaşması'nın önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana Anlaşması'nın uygulanmasını kolaylaştıracaktır" ifadesi yer alıyor.
1998’de imzalanan 5 maddelik Adana Mutabakatı, şunları içeriyor:
1- Suriye, mütekabiliyet ilkesi uyarınca, kendi topraklarından doğan ve Türkiye’nin güvenliği ile istikrarını tehlikeye atan hiçbir faaliyete izin vermeyecek. Suriye, PKK’nın topraklarında silah arzı, lojistik malzeme, finansal destek ve propaganda aktivitelerine müsaade etmeyecek.
2- Suriye, PKK’yı terör örgütü olarak tanıdı. Suriye, diğer terör örgütlerinin yanı sıra PKK’nın ve uzantılarının tüm faaliyetlerini yasakladı.
3- Suriye, PKK’nın topraklarında kamplar ve eğitim ya da himaye amaçlı tesisler kurmasına, ticari faaliyetler yapmasına izin vermeyecek.
4- Suriye, PKK üyelerinin, ülkesini üçüncü ülkelere geçiş için kullanmasına izin vermeyecek.
5- Suriye, PKK elebaşısının Suriye topraklarına girmesine engel olmak için her türlü tedbiri alacak ve sınır noktalarındaki tüm yetkililere bu yönde direktif verecek.
Mutabakat’ın yükümlülükler ile ilgili kısmında “Suriye tarafı, yukarıdaki maddelerde belirtilen gerekli tedbirlerin uygulanması ve somut sonuçlara ulaşılması için söz verir” ifadesi yer almıştı.
AK Parti döneminde 2010'da yeniden imzalanan ve 2011 yılında TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe giren anlaşma ile Türkiye ve Suriye, Adana mutabakatını geliştirmiş, terör örgütlerine karşı ortak mücadelede kapsamlı bir çerçeve oluşturmuştu.
Anlaşmanın tam metni:
Independent Türkçe