'Hendek davası' 15 Mart'a ertelendi

Sakarya'da meydana gelen havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin 7 sanıklı davanın ilk duruşması bugün görüldü. Duruşma 15 Mart'a ertelendi.

Karar.com'dan Eda Narin'in "konuya dair" haberi...

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan 15 dönüm alana kurulu Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında 3 Temmuz günü meydana gelen, 7 işçini yaşamını yitirdiği vw 127 kişinin yaralandığı patlamanın davası sona erdi. Duruşma 15 Mart'ta ertelendi.

"ADİL YARGILANMA İÇİN FİZİKİ ŞARTLARI UYGUN BİR DURUŞMA SALONU OLMALI"

Müşteki vekilleri adına konuşan Avukat Gülşen Uzuner, duruşma salonunun yetersiz olduğunu belirterek, "Adil yargılanmanın gerçekleşmesi için fiziki şartları uygun bir duruşma salonunda tüm müşteki ve tanıkların aynı anda bulunması gerekir" dedi. Uzuner, bir sonraki duruşmanın başka salonda görülmesini talep etti. Uzuner, beyanına devamla, sanıkların duruşma salonunda bulunması gerektiğini, kendilerine soru soracaklarını ifade ederek, "SEGBİS ile hazır edilmelerinin yeterli olmayacağını düşünüyoruz" dedi ve sanıkların bir sonraki için duruşma salonunda hazır bulunmalarını talep etti. Sanık avukatları da Uzuner'in taleplerini yineledi. 

Avukat Ümit Fırtın, Sakarya Barosu İnsan Hakları Merkezi'nin dosyaya katılma talebinin olduğunu söyledi. 

SAVCI TUTUKLULUĞA DEVAM DEDİ

Savcı mütalaasında, fiziki şartlara uygun bir duruşma salonunda duruşmanın görülmesini ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi.

"DOSYADA DELİL KARARTMA VE DELİL KAÇIRMA DEVAM ETMEKTEDİR"

Mütalaaya ilişkin savunmasında Avukat Gülşen Uzuner, tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep ederek, "Buradaki suç vasfının sanıklar aleyhine değişme ihtimali çok gerçek bir ihtimaldir. Dosyada delil karartma, delil kaçırma, mahkemeden gizleme hususu devam etmektedir" dedi. 

Tutuklu sanık Asiye Angın savunmasında, "Tutuklama talebi çok ağırdır" diyerek, tahliyesini talep etti. Tutuklu sanık Aslı Bozkurt, iş güvenliği uzmanı olduğunu, yüzde 5 kusurlu bulunduğunu ve patlama öncesinde istifa ettiğini belirterek, tahliyesini talep etti. Tutuklu sanıklar Erşan Öztürk ve Hasan Ali Velioğlu da tahliyelerini talep etti.

FABRİKA SAHİBİ COŞKUN: MAĞDURUM

Duruşma sırasında savunma yapan fabrika sahibi tutuklu yargılanan Yaşar Coşkun ise, "Öncelikle vefat eden çalışma arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Bu olaydan dolayı çok üzgünüm. Ben de mağdur oldum. 6 aydır tutukluyum. Avukatlar mahkeme şartlarından dolayı mahkemenin ertelenmesini istiyorlar. Cezaevi şartları da koşulları da çok zordur. 6 aydır tutuklu olmam nedeniyle çalışanlarımız da mağdur olmuştur. Cezaevinden çıkarılmamız durumunda tekrar dönersek 2 hafta karantinaya alınıyoruz. Cezaevinde çeşitli hastalıklar da var. Bu durumun göz önüne alınmasını ve tahliyemi talep ediyorum" dedi.

COŞKUN'UN AVUKATI: SABOTAJ OLUP OLMADIĞINA DAİR BELİRLEME YOK

Sanık Coşkun'un avukatı Abdürrahim Burak beyanında, şunları söyledi: "Bilirkişi raporu çok eksiktir. Sadece patlamanın büyüklüğü ve tesiri ile ilgili rapor sunulmuştur. Patlamanın hangi eylem, tutum, davranış veya sabotaj olup olmadığına ilişkin bilirkişi raporunda bir belirleme yoktur. O günlerde bir terör örgütü olan Ateşin Çocukları internet üzerinden patlamayı üstlenmiştir. Bu konuda bir soruşturma yapılmamıştır. Dava konusu taksirli yaralamadır. Kasıtlı bir suç değildir."

Mahkeme heyeti, duruşmanın başka bir salonda görülmesine ve tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar vererek, duruşmayı 15 Mart'a erteledi.

ADLİYE ÖNÜNDE NE OLMUŞTU?

Duruşma öncesi adliye önünde yürümek isteyen aileler polis tarafından engellendi. Polis engellemesi sonrası açıklama yapan aileler bu sefer de adliyeye girmek istemeleri üzerine polis engeli ile karşılaştı. Duruşma salonunun 30 kişilik olduğu gerekçesiyle aileler içeri alınmadı.