HELAL ZİRVESİ’NDE “ŞERİATA UYUMLU ÜRETİM VE HELAL ET KESİMİ” DEĞERLENDİRİLDİ

5. Dünya Helal Zirvesi’nde bu yıl da 100’e yakın yerli-yabancı konuşmacı helal sertifikalandırma ve diğer helal sektör konularında sunumlar gerçekleştirdi.

HELAL ZİRVESİ’NDE “ŞERİATA UYUMLU ÜRETİM VE HELAL ET KESİMİ” DEĞERLENDİRİLDİ

5. Dünya Helal Zirvesi’nde bu yıl da 100’e yakın yerli-yabancı konuşmacı helal sertifikalandırma ve diğer helal sektör konularında sunumlar gerçekleştirdi. Sektörün önemli isimleri Dünya Helal Zirvesi’nde, ortak helal standartlarının önemi, mevcut dünya helal pazarının karşılaştığı zorluklar, fırsatlar ve olası çözümler, İslam ekonomisinde yeni trendler ve helal yaşam tarzı gibi pek çok konuları değerlendirmek üzere İstanbul’da bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) iş birliğinde ve Discover Events organizasyonunda gerçekleşecen “7. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo” ve 5. Helal Zirvesi’nin bu yılki teması; “Tüm Nesiller için Helal: ‘Ailenin ve Gençliğin Önemi’“ oldu.

Dört gün boyunca 50 ülkeden 400’e yakın profesyonel katılımcıyı, 40 bine yakın ziyaretçiyi ve 9 bine yakın yabancı delegeyi ağırlayan iki dev etkinlik, B2B’lere de zemin hazırlayarak tüm dünyada 4 trilyon Doları aşan helal sektörünün payını artırdı.

İstanbul Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezinde gerçekleşen fuar bünyesinde bir dizi konferans da düzenlendi.

Şeriata uyumlu üretimin incelikleri…

‘’Şeriata Uyumlu Üretim: Beklentiler ve Zorluklar’’ konulu panelde konuşan Malezya Unisel Uluslararası Helal Enstitüsü Direktörü Dr. Moohamad Ropaning Sulong, enzimlerin şeriata uygun üretilmesi gerektiğini söyledi.

Enzimin kaynağının da önemli olduğuna değinen Dr. Moohamad Ropaning Sulong: “Haram kaynak ise enzim de haramdır. İkinci olarak ise süreci de önemlidir. Kaynak helal olabilir ama işlem süresince enzime haram karışabilir. O zaman yine haram bir enzim elde edilir. 2011’de yapılan bir araştırmaya göre enzim üretiminin zorlukları; yüzde 45-48’i tesisten, yüzde 4-23 arası tüketilebilir kaynak probleminden ve yüzde 25-28’i ise ham madde probleminden kaynaklı. Üretilen enzimlerin fiyatı da uygun olmalı daha fazla insan alabilsin. Hedef üretim maliyetlerinin azaltılması, şüpheli üretimi ortadan kaldırmak ve hayvanın kesim şeklinin şeriata uygun olması gibi konular için de önemli. Şu an atılacak muz kabuklarının oluşturduğu bakteriler ile enzim üretmeye çalışıyoruz ki bu da üretim maliyetimizi azaltıyor. Yapmış olduğumuz deneye ticari nişasta ile başladık, enzim üretiminde başarılı olduk. Daha sonra muz kabuğundan elde etmeyi denedik. Sonuç olarak artık muz kabuklarından enzim üretebiliyoruz ve enzim standardının da çıkmasını bekliyoruz.” dedi.

Hayvanlara helal kesim yapılmalı

‘’Hayvanları Şoklayarak Öldürmek Neden Helal ve İnsani Değil?’’ panelinde konuşan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Prof. Dr. Hasan Yetim ise 2030 yılında dünyada Müslüman oranının yüzde 26’ya ulaşacağına dikkat çekerek buna göre helal gıda üretiminin artması gerektiğini açıkladı.

Helal kesim için hayvanın soyunun helal türden gelmesi, iyi beslenmiş ve sağlıklı olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Hasan Yetim: “Kesimin hayvan için acısız olması bakımından boyun bölgesi tercih edilmeli. Şok uygulaması hayvanı bilinçsiz veya daha az bilinçli hale getirir. Hayvanların yüzde 36’sı yanlış pozisyonda şoklanıyor ve bu helal değildir. Bu şoklama kanatlı hayvanlar için de yapılıyor ki bu da helal değildir. Bizim teklif ettiğimiz çeşitli yöntemler var ve bunu kurumlara sunuyoruz. Sonuç olarak hayvanın helal et verecek şekilde kesimi yapılmalıdır.’’

Kaynak: www.helalexpo.com.tr