HAZRETİ HASAN VE HAZRETİ HÜSEYİN´İN NİNNİSİ!

HAZRETİ HASAN VE HAZRETİ HÜSEYİN´İN NİNNİSİ!

HAZRETİ HASAN VE HAZRETİ HÜSEYİN´İN NİNNİSİ!

20 09. 2018 Perşembe

Hepimiz, aşağıda yazdığım duanın (tekerleme, mani dediysem de; dua en uygunu sanırım) çeşitli versiyonlarını ezberlemişizdir küçükken. Büyüdükçe bu Türkçe minik duaların yerini Fatiha ve İhlas sureleri, yedi Ayete´l Kürsü´ler alsa da, kimi geceler ağzımızdan dökülür yine de bu dua:

yattım sağıma, döndüm soluma

melekler şahidim olsun

dinime imanıma

Ya da:

Yattın Allah, kalktım inşallah

Kalkamadıysam

Eşhedü ella ilahe illallah

ve eşhedü enne Muhammeden resulullah

Bunları okur, öyle uyurduk. Bu dualar kültürümüzün bir parçasıdır. Çocukken yazları camide ezberlediğimiz dualardan daha tatlıdır belki de. Çünkü annemiz öğretmiştir genelde bunları. Yatmadan önce anlatılan masaldan sonra, uyumadan belki otuz saniye önce okuduğumuz dualardır.

Daha da geriye gitsek mesela çocukluğumuzda dua okuduğumuz zamanlara değil de, annemizin bizi uyutmak için ninniler söylediği, geceleri ağlayarak onlarca kere onu uyandırdığımız zamanlarda bıkıp usanmadan söylediği ninnileri hatırlayıversek...

Dandini dandini dastanalar´ı mesela... Ninnilerin hepimizin geçmişinde bir yeri olsa da modern anneler pek ninni bilmiyor artık sanki. Fakat ben geçen gün bir ninni buldum. Özel bir ninni! Mehmet Serhan Tayşi Hocamız´ın muhterem eşleri Elif Anne´nin notları arasındaydı bu ninni.

Bu ninni huzur dolu

Ninni, bebeklerin ağlamasını, şımarıklık yapmasını gerçekten de durdurabilen bir güce sahip. Daha doğrusu ninni dinleyen bebek bir vakit sonra anne gibi kafasını bir o yana bir bu yana sallayarak, hayal-uyku âlemine taşınıyor kısa bir süre.

Ninnilerin hepimizde farklı karşılıkları olduğu gibi, her millette ve lisanda da farklı çeşitleri var. Geçenlerde beni çok heyecanlandıran bir şekilde, Hz. Fatıma annemizin Hz. Hasan (ra) ve Hz. Hüseyin´e (ra) söylediği ninniyi bulmak nasip oldu.

Hem mânâsı hem kendisi öyle huzurlu, öyle cennet kokulu ki. Bebeklerimize okuyabileceğimiz bir ninni, kesinlikle... Ninnilerin kendi melodileri vardır, nasıl bir ritimle okuyacağız bunu derseniz; size de bizim gibi birkaç şekilde kendi kendinize okumanızı tavsiye ediyorum. Ninni havasında okumayı unutmayın, şiir okuyormuş gibi oluyor bazen? Buyrun:

İnne fil cennati nehrun mil leben,

Arzuha ma beyne Yesrib vel Yemen,

Tuluha ma beyne Mekke vel Aden

Lil Aliyyin ve-l Hüseyni ve-l Hasen...

Anlamı ise şöyle:

Cennette bir süt nehri var

Yesrib´ten Yemen´e dek geniş

Mekke Aden yolu gibi uzun

Ali, Hasan, Hüseyin için...

Sizin de içiniz huzurla dolmadı mı? Bu cennet kokusunu yanımıza getiren ninniyle bebeklerimizi uyutmak ne kadar güzeldir.

Merve Büşra Bozcu ?ninni okuyalım bebeklere´ dedi

Kaynak: dunyabizim.com