HABER ANALİZ- ERMENİSTAN DARBESİ NEYİ İŞARET EDİYOR?

Ermenistan, Karabağ savaşından sonra toparlanamadı. İstifa söylemleriyle karşı karşıya kalan Ermenistan, tepkilere maruz kaldı. İskender füzesi geriliminin arkasında neler var?

HABER ANALİZ- ERMENİSTAN DARBESİ NEYİ İŞARET EDİYOR?

Ermenistan, Karabağ savaşından sonra toparlanamadı. İstifa söylemleriyle karşı karşıya kalan Ermenistan, tepkilere maruz kaldı. İskender füzesi geriliminin arkasında neler var?

İskender Füzesi Geriliminin Perde Arkası

Paşinyan’ın “Çok acı verici bir sözleşme imzaladım” söyleminden sonra ülke büyük bir çıkmaza girdi. Erivan’da sürekli protestolar düzenlenirken, muhalefet yanlıları parlamentoya baskın düzenledi. Orduyla Paşinyan arasındaki kriz İskender füzesiyle zirveye tırmandı.

Paşinyan yaptığı bir söyleşide, füzelerin dağlık Karabağ’da neden kullanılmadığıyla ilgili gelen yoruma; Sorduğu sorunun cevabını bilmeli ve cevabını bildiği soruları sormalı. İskender füzelerinin neden patlamadığını ya da sadece yüzde 10'unun patladığını söyleyebilir mi?" cevabını verdi. Bu söylem Rusya da büyük bir yankı oluşturdu. Ermenistan basını Genelkurmay İkinci Başkanı Tiran Kaçaryan'ın Paşinyan'ın açıklamalarına güldüğünü duyurduktan sonra Paşinyan’ın intikamı ağır oldu ve Kaçaryan’ı görevden aldı. Bunun üzerine Kaçaryan onun açıklamalarına gülmediğini eski General Movses’e güldüğünü dile getirdi.

Rus gazetesi İzvestiya ise Paşinyan'ın darbe girişimi sonrasında genelkurmay başkanlığından aldığı Onik Gasparyan'ın, füzelerin kullanılması için Paşinyan'dan savaş sırasında birkaç kez izin istediklerini ancak Başbakan'ın uluslararası toplumun tepkisinden çekinerek buna izin vermediğini söylediğini yazdı. (GAZETE DUVAR)

Paşinyan Ne Tepki Verdi?

Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan, istifa çağrısını facebook üzerinden muhtıraya karşı reddetti. Bu olaya “ bu bir darbe girişimidir” diyerek bakış açısını belli etti ve onu destekleyenleri sokağa davet etti. Bu konuşmasının ardından  Onik Gasparyan'ı genelkurmay başkanlığı görevinden aldığını da duyurdu.

Paşinyan ardından Erivan’daki yürüyüşe katılarak, ülkesini terk etmediğini, kendisinin ve ailesinin burada olduğunu ve hiçbir şekilde ülkeyi terk etmeyeceğini elindeki megafonla halka duyurdu. Böylece bu yöndeki yapılan iddiaları yalanladı.

Paşinyan, genelkurmay başkanını görevden alma kararının henüz Cumhurbaşkanı Sarkisyan tarafından imzalanmadığını da söyleyerek, Sarkisyan'ı 'devlet darbesine dahil olmakla' suçladı. Paşinyan, "Ermenistan'da gergin bir durum var ancak çatışma yaşanmayacağı konusunda mutabakat sağlamalıyız. İstifamın sorunun çözümü olduğundan emin değilim. Çözüm için birkaç seçenek sundum" dedi.

Paşinyan, Ermenistan halkı askeri darbeye izin vermeyecek diyerek halkını motive etti ve onlara olan güvenini sergiledi. Askerlere ise işlerini yapıp, sınırları korumaları yönünde çağrıda bulundu.

DARBE GİRİŞİMİNE TEPKİ NE OLDU? ERMENİSTAN’ DA KUTUPLAŞMA MI VAR?

Ermenistan kendi içinde kutuplaşmaya başlamıştı bile. Bir yandan Paşinyan’ın destekçileri sokağa dökülürken bir yandan da muhalifler sokağa çıkmıştı. Polis, bu iki zıt kutup arasında oluşan gerginliği önlemeye çalışırken oldukça zor anlar yaşıyor.

Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Sarkisyan taraflara itidal çağrısı yaparken, muhalefet liderlerinden orduya destek veren açıklamalar çok geçmeden geldi. Sputnik'in aktardığına göre, muhalif lider Vazgen Manukyan darbe girişimi olduğuna inanmadığını söyleyerek, "Bu bir darbe değil. Ordu, Ermenistan'ın güvenliğine zarar veren kilit düşmanı işaret etme konusunda anayasal hakka sahip ve bunun Paşinyan olduğunu gösterdi" dedi.

Eski cumhurbaşkanı ise halka; ordularına sahip çıkma ve birlik olma çağrısında bulundu. Savaşı kaybeden ve topraklarımızı teslim eden hükümet gitmeli diye de ekledi.

TÜRKİYE' NİN DURUŞU

Ermenistan ordusunun Paşinyan’a verdiği muhtırayı Türkiye kınadı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ve darbe girişimlerine karşıyız. Dolayısıyla Ermenistan’daki bu darbe girişimini de şiddetle kınıyoruz. Elbette demokrasilerde vatandaşlar, halk, yönetimle ilgili eleştiri yapabilir, hatta istifasını isteyebilir. Bunlar doğal şeyler. Ama askerlerin demokrasiyle, yani seçimle iş başına gelmiş bir hükümete bırakın darbe yapmayı, istifa çağrısında bulunması bile kabul edilemez. O yüzden biz Ermenistan’daki bu çağrıyı şiddetle bir kere daha kınıyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)