Tarih: 08.12.2018 12:49

Gözde Altıntaş Badeer İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi´ni değerlendirdi

Facebook Twitter Linked-in

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve T.C. Ticaret Bakanlığı´nın destekleriyle Badeer Yatırım Platformu tarafından düzenlenen Badeer 1. İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi, 5-6 Aralık tarihlerinde gerçekleşti.

40´tan fazla ülkeden 300´e yakın yabancı yatırımcıyı özellikle sanayi, enerji, turizm, inşaat, savunma, ileri teknoloji, tarım ve hayvancılık, sağlık alanında faaliyette bulunan 100´ün üzerindeki yerli yatırımcıyla bir araya getiren Zirve´nin sonunda 3 milyar dolarlık yatırımın Türkiye´ye çekilmesi ve 1 milyar dolarlık yatırım fonunun hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Badeer Arapçada girişimci anlamına geliyor. Zirvedeki sunumlardan anladığımız kadarıyla; Türkiye´de girişimci olup doğrudan yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıların ülkemiz hakkındaki ortak düşüncesi şu yönde: ?Başta Suriyeliler olmak üzere yardıma muhtaç olan herkese kapısını açan Türkiyegüvenlik ve istikrar anlamında yatırıma en elverişli ülkelerden biri. Altyapı-üstyapı hizmetleri, güven ve huzur bir arada. Türkiye´deki yatırım fırsatları ve yabancı yatırımcılara sunulan imkanlar başka hiçbir ülkede bulunmuyor´

Katılımcı ülkelere bakıldığı zaman Körfez ülkeleri ağırlık kazanırken İngiltereFransa gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya´nın özellikle enerji, finans tarafına ilgisi bulunuyor.

Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya arasında bir köprü görevi gören Türkiye, İstanbul´dan 4 saatlik uçuşla 60´dan fazla ülkeye ve dünya ekonomisinin dörtte birini oluşturan geniş bir pazarla iç içe.

Türkiye´de 58 bin 954 adet yabancı sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Yerli ve yabancı ortaklı olan şirket sayısı da 34 bin 573. Ülkemizin, dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemlerinden birine sahip olduğunu belirten Badeer Yatırım Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Ali Ercoşkun, son yıllarda özellikle Arap ülkelerinin Türkiye´de yatırım yapmakla ilgilendiklerini ancak hangi alanlarda yatırım yapacakları konusunda araştırma çalışmaları nedeniyle vakit kaybettiklerini ve bazı yatırımcıların da vatandaşlık, iş hukuku gibi önemli konularda yanlış bilgilendirmelere maruz kaldıklarına dikkat çekti.

Katar, yatırımlarını 2019 yılı için bu zirveyle 500 milyon dolara çıkarmak istediğini ve Arap coğrafyasıyla ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Ercoşkun´un yapmış olduğu açıklamaya göre; son 8 yılda Katar´dan Türkiye´ye yapılan toplam yatırım yaklaşık 1 milyar 750 milyon doları bulmuş.

2017 yılı sonu itibariyle de Türkiye´de Katar sermayeli 131 şirket faaliyet gösteriyor.Yatırım yapan ülkelerin sıralamasına baktığımız zaman ise Katar 19. sırada bulunuyor.

Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Umman´dan oluşan Körfez ülkelerinin 2017 yılında doğrudan yatırımları 205 milyon dolarken, bunun yarısı Katar´dan gelmiş. Yine ülke grubunun yatırımlardaki payı yüzde 2,8 iken, Katar´ın payı ise 1,1. Bu da Katar´ın Türkiye ekonomisindeki yerini ve gücünü gösteriyor.

Son yıllarda Arap yatırımcı, direkt gayrimenkul sektörüyle ilişkilendirilse de bu zirve vesilesiyle diğer alanlarda da faaliyette bulunan yatırımcı firmaların da ülkemize yatırım yapması bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —