Tarih: 20.04.2023 16:02

Gözaltına alınan Raşid Gannuşi tutuklandı

Facebook Twitter Linked-in

Tunus eski Meclis Başkanı Raşid Gannuşi, bugün (20 Nisan) çıkartıldığı mahkemede tutuklandı. Yargılanmasına tutuklu olarak devam edilecek olan Gannuşi, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Kays Said’i hedef alan “Siyasal İslamcıların, Nahda’nın, solcuların veya başka bir bileşenin dışlandığı Tunus’ta iç savaş çıkar” sözleri nedeniyle gözaltına alınmıştı.

Karara ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi: “Siyasi rakiplerin tutuklanması anayasal özgürlüklere aykırı.”

AB yaşananları endişeyle takip ettiğini açıkladı.

Tutuklamaya Cumhurbaşkanı Erdoğan da tepki gösterdi: “Tunus’ta Gannuşi kardeşimizi mevcut yönetim aldı. Henüz Tunus’taki yönetimle telefon irtibatı kuramadık. Aramaya devam edeceğiz. İrtibat kurabilirsek bunu doğru bulmadığımızı ileteceğiz.”

Meclis Başkanı Mustafa Şentop da karara tweet atarak tepki gösterdi:

Türkiye Dışişleri Bakanlığı bu sabah Tunus’taki son gelişmelerle ilgili açıklama yaptı.

Yazılı açıklamada, “Toplumun farklı kesimlerini temsil eden siyasetçilere yönelik bu tür tasarrufların, Tunus’un toplumsal barışına fayda sağlamayacağını düşünüyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Tunus’ta demokratik geçiş sürecinin toplumun tüm kesimlerini içeren, geniş bir uzlaşı temelinde yürütülebildiği takdirde başarılı olabileceğine inanıyoruz. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi, önümüzdeki dönemde de dost ve kardeş Tunus’un barış, refah ve esenliği için katkı sağlamayı sürdürecektir.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, “Raşid Gannuşi’nin Kadir Gecesi gözaltına alındıktan sonra bugün tutuklanması, demokratik süreçlere darbe vuran endişe verici bir gelişmedir” dedi.

81 yaşındaki Raşid Gannuşi Nahda Hareketi’nin finansal işlerine ve İslamcıların cihat için Suriye’ye seyahatine yardım ettiği suçlamasıyla geçen yıl soruşturma geçirmiş, ancak kendisi ve partisi suçlamaları reddetmişti.

Kays Said’e yakın Tunus medyasında yer alan bir iddiaya göre Gannuşi “Tunuslu gençlerin tekfirci gruplarla savaşmak üzere Suriye’de cihada gönderilmesi” sürecinde rol almakla suçlanıyor.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said 25 Temmuz 2021’de çıkardığı olağanüstü kararnamelerle başbakanı görevden almış, Gannuşi’nin başkanlık ettiği parlamentonun çalışmalarını dondurmuş ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmıştı.

Sonraki aylarda yürütmeyi kendine bağlayan Cumhurbaşkanı Said, 2022 Mart’ında parlamentoyu tamamen feshetmişti.

Seçilmiş parlamentoyu kapatması ve anayasayı yeniden yazmadan önce ülkeyi kararnamelerle yönetme kararları nedeniyle bu yılın başından beri darbecilikle suçlanan Kays Said’e muhalif birçok figür gözaltına alınmıştı.

Şubat 2023’te sadece yüzde 11’lik seçmen katılımıyla yapılan parlamento seçimlerinde Kays Said’in destekçisi partiler çoğunluğu kazanmıştı.

1980’lerde siyasi mahkûm olan ve 1990’larda sürgüne giden Gannuşi, 2011 ayaklanmaları sırasında Tunus’a dönmüştü.

Arap Baharı sonrası Gannuşi liderliğindeki Nahda Hareketi laik partilerle koalisyon hükümetleri kurdu. Gannuşi 2019 seçimlerinden sonra Meclis Başkanı koltuğuna oturmuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —