Milli Gazete yazarı Sadettin İnan'ın "konuya dair" haberi...
Halkın sağlığı ile oynayan gıda şirketlerini korumaya yönelik düzenleme yeniden Meclis’e geldi. Meclis kapanmadan önce sessiz sedasız getirilen ancak kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri çekilen gıda şirketlerini koruyan madde aynen tekrar getirildi. TBMM Genel Kurulu, bu hafta Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin müzakeresini sürdürecek. Geneli üzerindeki görüşmeleri tamamlanan teklifin maddelerinin görüşülmesine geçilecek. Kanun teklifi içinde yer alan 29’uncu maddenin yeniden Meclis’e getirilmesi dikkat çekti. Sözde gıdada bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla getirilen 29’uncu madde bu haliyle yasalaşırsa Türkiye’de artık nişasta bazlı şekerlerin, GDO’lu gıdaların ve boyalı ürünler gibi zehir saçan gıdalar hakkında konuşulamayacak ve haber yapılamayacak. Yapılan haberlerde ve beyanatlarda bilimsel veriler aranacak. Bilimsel verileri ortaya koyamayanlar cezalandırılacak.
Sözde gıdada bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla getirilen 29’uncu madde bu haliyle yasalaşırsa Türkiye’de artık nişasta bazlı şekerler, GDO’lu gıdalar ve boyalı ürünler gibi zehir saçan gıdalar hakkında konuşulamayacak ve haber yapılamayacak. Yapılan haberlerde ve beyanatlarda bilimsel veriler aranacak. Bilimsel verileri ortaya koyamayanlar cezalandırılacak.
Bundan dolayı söz konusu kanun teklifi içinde yer alan 29’uncu madde küresel gıda şirketlerine büyük bir ayrıcalık sağlayacak. Meclis kapanmadan önce gündeme gelen söz konusu madde kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri çekilmişti. Ancak TBMM’nin açılmasıyla birlikte torba yasa aynen getirilirken, 29’uncu maddenin de yer alması dikkat çekti.
Bilindiği üzere nişasta bazlı şekerlerin sağlığa zararlı olduğuna dair birçok bilimsel veri olmasına rağmen küresel piyasalarda tam aksini ortaya koyan çalışmalarda gündeme getiriliyor. Küresel piyasalardaki baskılardan dolayı nişasta bazlı şekerlerin sağlığa zararlı olduğu bilimsel bir otorite tarafından ortaya konulamıyor. İşte bundan dolayı üniversitelerin ve bilim insanlarının ortaya koydukları çalışmalar resmi bir görüş kabul edilmiyor. Bundan dolayı söz konusu kanun teklifi içinde yer alan 29’uncu madde küresel gıda şirketlerine büyük bir ayrıcalık sağlayacak. Meclis kapanmadan önce gündeme gelen söz konusu madde kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri çekilmişti. Ancak TBMM’nin açılmasıyla birlikte torba yasa aynen getirilirken, 29’uncu maddenin de yer alması dikkat çekti.
TOÇ BİR-SEN MADDENİN TORBADAN ÇIKARILDIĞINI AÇIKLAMIŞTI
Toç Bir-Sen Genel Başkanı Hüseyin Öztürk, Meclis kapanmadan önce geçtiğimiz Haziran ayında gündeme gelen söz konusu kanun maddesinin geri çekildiğini açıklamıştı. Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Öztürk, “Kamuoyunda oluşan tedirginlik nedeni ile dile getirilen tepkiler gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse Tarım ve Orman Bakanlığı düzeyinde anlamlı bulunmuş ve alınan sağduyulu karar ile söz konusu metnin kanun teklifi içerisinden çıkarıldığı bilgisine ulaşılmıştır” şeklinde açıklama yapmıştı. Söz konusu maddenin gelen torbada aynen yer alması dikkat çekti.