Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

General Tevfik daha güçlü... Cezayir´de rejim halk hareketine tuzak mı kuruyor?

Cumhurbaşkanlığı´nın eylemci temsilcilerini istişarelere davet etmesi, halk hareketlerini dağıtma ve protestocular arasında görüş ayrılığı çıkarma girişimi olarak değerlendiriliyor

General Tevfik daha güçlü... Cezayir´de rejim halk hareketine tuzak mı kuruyor?

Halk, ilk ?B´; Anayasa Konseyi Başkanı Tayyib Belaiz´in istifasının ardından rejimden tavizlerde bulunmasını beklerken ve ikinci ?B´ olan Ulusal Halk Meclisi Başkanı Muaz Buşarib´in görevden ayrılma tarihi yaklaşırken, Geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih, halk hareketlerine destek veren politikacı, devrimci ve hukukçulardan önde gelen kişilerle görüşmeler başlatarak, 22 Nisan Pazartesi günü bir diyalog toplantısı gerçekleştirileceğini açıkladı.

Halk, gösterilerin 9.  haftasında milyonlarca kişinin sokaklara dökülmesinin ardından yapılan bu açıklamayı, 22 Şubat´tan bu yana devam eden mücadeleyi görmezden gelmek olarak değerlendirdi.

Rejim ve sokak

Cezayir´de rejim, İbn Salih´in 4 Temmuz 2019´da gerçekleştirilmesi planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlık olarak devrimci, hukukçu, parti liderleri ve eylemcilerden temsilciler, Anayasa hukuku uzmanları ile politik istişarelerde bulunma açıklamasıyla halk hareketlerine emri vaki yapma eğiliminde. Seçimler, olumsuz koşullar ve Abdulaziz Buteflika rejiminin simgelerinin makam ve mevkileri işgal etmeye devam etmesi nedeniyle geniş çaplı bir retle karşılaşmıştı.

Cezayir yönetiminden yapılan açıklamada, partiler, önde gelen isim ve örgütlere ülkedeki krizi çözme yollarının ele alınacağı toplu diyaloğa katılım için davet gönderildiği belirtildi.

İbn Salih, Ulusal Halk Meclisi eski Başkanı Abdulaziz Ziyari, Müstakbel Partisi Lideri ve Cumhurbaşkanı Adayı Abdulaziz Belaid ile Avukat Meylud Brahimi olmak üzere önde gelen 3 ismi kabul ederek süreci başlattı.

Kayid Salih, İbn Salih konusunda ısrarcı

Davetiyelerin, İbn Salih tarafından yönetilen ?Buteflika çetesinin´ bir üyesi kabul edilen ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Habbe el-Akbi tarafından imzalanması oldukça dikkat çekiciydi. Akbi, Abdulaziz Buteflika´ya yakınlığı nedeniyle halk tarafından reddedilen önemli isimlerden biri. Özellikle de Cezayir Halk Ulusal Ordusu Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih´e; Buteflika rejimini korumaya çalışması, değişim konusundaki sözlerinin boş olması ve İbn Salih´e bağlılığının kanıtı olduğuna dair yöneltilmeye devam eden suçlamalar ışığında, hazırlanan plan ile ilgili bir parantez açmamız gerekiyor.

Kayid Salih yozlaşmış hükümet sisteminin bir parçası

Strateji işleri uzmanı İsmail Maarif, Independent Arabia´ya yaptığı açıklamada, Kayid Salih´in ülkenin kaderine hükmeden yozlaşmış hükümet sisteminin bir parçası olduğunu söyledi. Bu nedenle kriz konusundaki tutumlarının baştan beri sürekliliği koruma çerçevesinde biçimsel değişim, yani vaatler sunma, eylemlerin tarafında ve barışçıl değişim istiyor gibi görünmek için söylem tarzını değiştirme yönünde olduğuna dikkat çekti. Maarif, Kayid Salih´in rejimi koruyan anayasal bir çözüm sağlanması için ülkenin ekonomik açıdan zor bir durumda olması, güvenlik sorunları bulunması gibi mantıksız gerekçeler sunduğunu belirtti.

Maarif, ?Halk, ne İbn Salih´i ne de Bedevi´yi istiyor. Halk iradesine sırt dönmek, kaçınılmaz bir kaosa sürüklenmek anlamına gelir. İstişarelere yönelmek, halkın öfkesini dizginlemek ve gerçek bir değişiklik olmadan sonraki aşama için yapılan düzenlemeler bir başka oyundur? şeklinde konuştu.

Analizin devamı...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER