Almanya'da meclis seçimlerini geçici resmi sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) kazandı. Yıllardır süren düşüş eğilimini tersine çevirmeyi başaran SPD oy oranını yüzde 25,7'ye yükseltti. Parti, 2017 seçimlerinde yüzde 20,5'lik oy oranıyla tarihinin en kötü sonucunu almıştı.
BİRLİK PARTİLERİNDE TARİHİ DÜŞÜŞ
DW Türkçe'nin haberine göre, Angela Merkel başbakanlığında 16 yıldır iktidarda olan Hristiyan Demokrat Birlik/Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) ise yüzde 24,1 ile tarihinin en düşük oy oranını kaydetti. Birlik partilerinin 2013 seçimlerinde yüzde 41,5 olan oy oranı 2017'de yüzde 32,9'a gerilemişti.
Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) başbakan adayı Armin Laschet, seçim sonrası "Birlik partilerine verilmiş bir oy, sol partilerin önderliğindeki bir hükümete karşı verilmiş oydur. O yüzden hükümeti birlik partilerinin liderliğinde kurmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.
YEŞİLLER PARTİSİ ADAYI BAERBOCK: BENİM HATAM
Seçimlere yüksek hedeflerle giren ancak kısa sürede anketlerde kan kaybeden Yeşiller ise seçimlerde oyların yüzde 14,8'ini almayı başararak ülkedeki üçüncü büyük siyasi güç konumuna yükseldi. Oy oranı beklentilerle karşılaştırıldığında düşük kalsa da parti, tarihinin en iyi seçim sonucunu almış oldu.
Yeşiller Partisi Başbakan Adayı Annalena Baerbock ise yaptığı konuşmada sonucun sorumluluğunu kabul ederek şunları söyledi:
"Birinci parti olmak ve ülkeyi şekillendirmek istedik. Daha fazlasını istedik. Kısmen seçim kampanyasının başında bizzat yaptığımız hatalar nedeniyle bunu başaramadık, benim kendi hatalarım nedeniyle. Bu sefer yetmedi ama partimizin bir gelecek misyonu var. Şimdi bu misyona odaklanacağız. Gece devam ediyor. Bu ülkenin bir iklim hükümetine ihtiyacı var, seçimin sonucu bu."
Geçmişte Hristiyan Birlik partilerinin doğal koalisyon ortağı olan liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 11,5 oy oranına ulaştı. Partinin oy oranı 2017'de yüzde 10,7 olarak gerçekleşmişti.
AfD'NİN OYLARI DÜŞTÜ
Göçmen karşıtı ve yabancı düşmanı söylemleriyle dikkat çeken sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 10,3'e gerileyerek üçüncülükten beşinci sıraya düştü. AfD, 2017'de ilk kez katıldığı Federal Meclis seçimlerinde yüzde 12,6'lık oy oranına ulaşmıştı.
26 Eylül seçimlerinde en fazla oy kaybına uğrayan parti ise Sol Parti oldu. Yüzde 4,9'luk oy oranıyla yüzde 5'lik barajın altına düşen Sol Parti, doğrudan üç milletvekilliği kazanabildiği için yine de meclise girebilecek.
MİLLETVEKİLİ SAYISINDA REKOR
Seçim sonuçları, Federal Meclis'teki güç dengelerini de önemli ölçüde değiştirdi. Geçici resmi sonuçlara göre SPD'nin sandalye sayısı 2017 seçimlerine göre 53 artarak 206'ya yükseldi. CDU/CSU 246 sandalyeden 196'ya düşerken Yeşiller 67 olan sandalye sayısını 118'e yükseltti. FDP 80 olan sandalye sayısını 92'ye yükseltti, Sol Parti 69 sandalyeden 39'a geriledi. AfD ise meclise 83 milletvekili ile girecek. Ülkenin kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaletinde Danimarkalı azınlığın partisi olan ve yüzde 5'lik barajdan muaf bulunan Schleswig Seçmenler Birliği ise mecliste bir milletvekili ile temsil edilecek.
Yeni Federal Meclis'te milletvekili sayısı da yeni bir rekor kıracak. Geçici resmi sonuçlara göre meclisteki milletvekili sayısı 709'dan 735'e yükselecek.