AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla yürürlüğe giren infaz yasasına ilişkin tartışmalar sürüyor. İnfaz yasası mafya liderine varıncaya kadar 90 bin kişi tahliye edildi. "Küçük yaşta evlenenler" de umutla yeni bir af yasasını bekliyor. Eşleri cezaevinde bulunan kadınlar, çocukları ile birlikte geçinmekte zorlanırken, af yasasının kendi mağduriyetlerine de çare olmasını bekliyor.
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, "Erken yaşta evlendiği için mahkûm olanların bir defaya mahsus olmak üzere hapisten çıkarılmasına ilişkin bir hazırlık var” dedi.
Bu konuda bir hazırlık olduğunu AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un reddetmediğini aktaran Sarıkaya, “Bu konudaki çalışmanın devam ettiğini, üzerinde bir süre daha uğraşacaklarını kamuoyu vicdanını da rahatsız etmeyecek bir düzenlemeyi getirmekten yana olduklarını söyledi” ifadelerini kullandı.
Sarıkaya, AKP’nin getirmek istediği düzenlemenin içeriğine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Zorla ırza geçme, cebir, tehdit ve hile olmadan küçük yaşta evlenmiş, evlilikleri devam eden ya da arada 15 yıldan fazla fark bulunmayan faillerin mahkemeleri sonlandırılmak kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere cezalarında indirime gidilmesi.
Evliliğin beş yıl devam etme şartına bağlanması, bundan önce bozulması durumunda failin yeniden cezaevine girmesi."
Sarıkaya, AKP’li Muş’un şu sözlerini de aktardı:
"Evlenmiş, çocuğu dünyaya gelince hastanede küçük yaşta olduğu tespit edilmiş eşi cezaevine konulmuş. Ceza yargılaması da uzun sürmüş. Şimdi hepsi reşit yaşta ve evlilikleri de süren insanlar… Ortada aile ve eş var. Çeşitli rakamlar söyleniyor ama sayı da öyle yüksek değil..."
AKP’nin diğer partilerin grup başkanvekilleriyle bu konuda iletişime geçtiğini söyleyen Sarıkaya, "Hatta başta CHP ve MHP olmak üzere bazı partilerin milletvekillerinden de bu yönde bizzat talep gelmiş… Başlangıçta muhalefet de olumlu bakar bir tavır göstermiş, sonrasında liderleriyle konuştuklarında hepsi geri adım atmış. Özellikle İYİ Parti lideri Meral Akşener’in tepkisi oldukça yüksek olmuş, böyle bir düzenlemeye karşı gelmek için ellerinden gelen çabayı göstermeleri için Grup yöneticilerine talimat vermiş. Benzer şekilde CHP lideri Kılıçdaroğlu da sıcak bakmadığını belirtmiş" ifadelerini kullandı.
MHP’nin ise bu konuda AKP gibi düşündüğünü belirten Sarıkaya, bir MHP’li yöneticinin şu sözlerini aktardı:
“Getirilmek istenen, kendi rızası ile evlenmiş, yuvası devam eden veya yuva kurma kararı verenler için; burada mahkemenin devam edip sonlanmasını da şart koşuyoruz.”
Sarıkaya, getirilmek istenen düzenlemeden yararlanacak kişi sayısının 463 kişi olarak açıklandığını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
“Bunun 264’ü yasal yoldan evliliğini devam ettirme kararındaymış, geri kalanında husumet sürüyormuş.
Bunlar da çıktığında düzenlemeden yararlanacak kişi sayısının 50 civarında kalacağı hesaplanıyor.
Bir diğer görüşe göre de kapsama girecek kişi sayısı 250-300 arasında olur...
Ancak burada dikkat çeken küçük yaştaki kız ile erkek arasındaki yaş farkı.
Verilere göre yaş farkının en az olduğu aralık 12-14 yaş fark, ki bu aralıkta çok fazla fail bulunmuyor.
Bunu 14-18 yaş farkı aralığında 95 kişi yer alıyor…
En büyük kesim ise 19-25 yaş farkı aralığında bulunuyor, 300’ü aşkın fail yer alıyor.
Ancak bütün bu rakamlar anket yoluyla elde edilmiş.
Düzenleme de bu nedenle 15 yaş farkına göre düzenlenmiş.
Bu durumda 10 Nisan tarihi itibarıyla failin evlenmiş olması, suçu işlediği tarihte başka biriyle evli olmaması, mağdurun şikayetinin bulunmaması, mahkemenin sonuçlanıp cezanın kesinleşmiş olması, Aile Bakanlığı’nın failin serbest kalması halinde aileyi kontrol altında tutması, failin de denetimli serbestlik kapsamında en az beş yıl evli kalması.
Evliliğin bozulduğu anda mahkûmiyetinin kaldığı yerden devamı..."