Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Gazeteciler ve Basın Bayramı

Basın Bayramı veya Gazeteciler ve Basın Bayramı, tarihi konusunda üzerinde anlaşmazlık bulunsa da Türkiye´de Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanan önemli gündür.

Gazeteciler ve Basın Bayramı

24. 07. 2018 Salı

Basın Bayramı veya Gazeteciler ve Basın Bayramı, tarihi konusunda üzerinde anlaşmazlık bulunsa da Türkiye´de Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanan önemli gündür. Basın Bayramında pek çok siyaset adamı, rektörler ve bazı belediye başkanları tarafından bildiri yayınlanmaktadır. Bildirilerde Basın Bayramının önemine değinilerek, özellikle Türk basınındaki sansür ile ilgili konular bu bildirilerde yer almaktadır.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduğu zaman ?gazeteciler için de bir gün belirleyelim? düşüncesi ortaya atılmıştır. Önceleri ilk gazetenin basıldığı gün ?basın bayramı? olarak düşünülmüştür. İlk gazetenin çıkışı kimilerine göre 1831, yani Takvim-i Vakayi´nin yayınlanışıdır. İlk Türkçe gazete olmasına rağmen onu, resmi gazete olduğu için ilk gazete saymayan görüştekiler de 1861, yani Tercüman-ı Hakikat´ın çıkışını ilk gazete basılışı olarak kabul etmek istemişlerdir. Bu anlaşmazlık nedeniyle konuda bir görüş birliği olmamış bunun üzerine Fatih Rıfkı Atay, Akşam gazetesinde 24 Temmuz´u tarihini ortaya atmış ve 24 Temmuz tarihi ?Gazeteciler ve Basın Bayramı? olarak kutlanmaya başlamıştır.
 
Gazeteciler ve Basın Bayramını Nedir?
Ülkemizde gazetecilerin ve basının ne gibi zorluklarla haberleri yaptıkları onları anlamamız için kutlanan bir gündür. Bir basın elemanı yeri geliyor bir savaşın ortasına da girebiliyor yeri geliyor soğuk bir kış gününde saatlerce çekim yapmak zorunda kalabiliyor. İşte bu gün onların günüdür, onlara saygı günüdür.

Gazeteciler ve Basın Bayramını Neden Kutlarız?
Gazeteciler ve Basın Bayramı 2. Meşrutiyet döneminde sansürün kaldırıldığı günü baz alınarak belirlenmiştir. Bu günün belirlenmesi Falih Rıfkı Atay´ın teklifi ile olmuştur. Çünkü Gazeteciler ve basın bayramı 1946 yılında kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından ortaya çıkmıştır. O günü şartlarında en güzel tarihin sansürün bittiği 24 Temmuz tarihi olarak düşünülmüş ve 1946 yılından itibaren artık her sene 24 Temmuz kafamıza Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak canlanır. Bu günün kutlanmasındaki amaçlar şunlardır:

- Gazetecileri daha iyi anlayabilmek,
- Basın elemanlarının muhabirlerin bazen ne zorluklar altında haber yaptığı duyurmak,
- Gazeteci ve basın mensuplarına saygı duymak.

Gazeteciler ve Basın Bayramında Neler Yapılır?
Bu günde yani gazeteciler ve basın bayramında birçok etkinlik yapılır. Özellikle birçok siyaset adamı, rektör, dekan, belediye başkanı, vali tarafından bildiriler yayınlanır. Bu bildiriler ile gazeteciler ve basının bayramını kutlarlar ve bunun önemi üzerinde durular. Birçok platformda bugünün mesaj yani sms yoluyla kutlandığını biliyoruz. Eğer basın mensubu arkadaşınız varsa bu günü onun bayramı olduğu için kutlayabilirsiniz.

Kaynak: boxerdergisi.com.tr



Anahtar Kelimeler: Gazeteciler Basın Bayramı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER