Fitch´in değerlendirmesi erken geldi: Türkiye´nin kredi notu düşürüldü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Merkez Bankası, enflasyon ve S-400´deki son gelişmeleri gerekçe göstererek, Türkiye´nin kredi notunu düşürdü. Türkiye değerlendirmesini 1 Kasım 2019´da yapması beklenen Fitch, yaptığı açıklamada "Ülkedeki

Fitch´in değerlendirmesi erken geldi: Türkiye´nin kredi notu düşürüldü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye´nin kredi notunu düşürdü. Fitch Ratings´ten yapılan açıklamada, Türkiye´nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunun ´BB´den ´BB-´ seviyesine düşürüldüğü, not görünümünün ´negatif´ olduğu belirtildi.

Açıklamada kredi notunun indirilmesinin nedenleri arasında, Merkez Bankası ile ilgili son gelişmeler, ekonomideki dengelenme için beklenen büyümenin gecikmesi, enflasyonun düşürülmesinde gecikme ve Türkiye´nin Rusya´dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin teslimatının ABD yaptırımları riski taşıması gösterildi.

BEKLENEN DEĞERLENDİRME ERKEN GELDİ

Independent´ın haberine göre, olağan takviminde Türkiye değerlendirmesini 1 Kasım 2019´da yapması beklenen Fitch, yaptığı açıklamada "Ülkedeki gelişmeler, takvimden sapmaları gerektirdi" ifadelerini kullandı.

Karara gerekçe olarak şunlar sıralandı:

*Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya´nın görevden alınması, Fitch´in, ekonominin yeniden dengeye gelmesi süreciyle tutarlı olduğunu düşündüğü trend altı büyüme ve deflasyona, otoritelerin tolerans gösterebileceği konusundaki şüpheleri artırıyor. Söz konusu karar ayrıca, kurumsal bağımsızlıkta, ekonomi politikasındaki tutarlılıkta ve hesap verilebilirlikte oluşan bozulmayı işaret ediyor.

*Uzayan seçim döngüsünün haziranda sona ermesi, ekonomik düzenleme için siyasi zemini hazırlamıştı. Ancak Merkez Bankası Başkanı´nın bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevden alınması, hâlihazırda zayıf olan yerel güvene zarar veriyor, Türkiye´nin ihtiyacı olan yüksek seviyedeki dış finansman için gerekli yabancı sermaye akışını tehlikeye sokuyor ve ekonomik sonuçları kötüleştiriyor. Karar, yapısal reformlar ve özel sektör finansman yönetimi beklentileri üzerindeki belirsizlikleri artırıyor.

*Kuvvetler ayrılığının sarsıldığı, yetkinin başkanlıkta toplandığı bir ortamda, daha az tahmin edilebilir kararlar alınıyor.

*Buna ek olarak, Rusya´dan alınan S-400 füzeleri parçalarının Türkiye´ye intikaliyle daha da tetiklenen ABD yaptırımları riski devam ediyor. Fitch, yaptırımların ekonomiye direkt etkisinin görece hafif ancak piyasa hassasiyetinin kayda değer olacağını öngörüyor.

*Faiz oranları ve enflasyon ilişkisi hakkında ortodoks olmayan görüşlerini sık sık dile getiren Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası Başkanı´nın hükümetin faizle ilgili talimatınlarını yerine getirmediğini söyledi. Geçen yıl piyasa algısındaki bozulmaya karşı geciken bir politika reaksiyonu, Türk Lirası üzerindeki baskıyı artırmıştı. Ancak reel faiz oranının yükseltilmesi, Merkez Bankası´nın kredibilitesinin yeniden yapılanmasına neden olmuştu. Fitch´e göre bu süreçte geri adım atılmış oldu.

*Büyüme ve enflasyon tercihi arasındaki bir değiş tokuş, faiz oranlarında piyasa beklentilerinin ötesinde bir düşüşe, bu da para biriminde değer kaybı riskine, kurumsal ve bankacılık bilançolarındaki stresin artmasına ve istikrardaki azalışa yol açıyor.