Filistin Adalet Bakanı Muhammed Şelalde, işgalci rejim İsrail’deki Filistinli mahkumlar için BM’ye çağrıda bulundu.
Filistin Adalet Bakanı Muhammed Fehd eş-Şelalde, Birleşmiş Milletler (BM) ve insan hakları kuruluşlarına, İsrail'i işgalci ülkeye ait hapishaneden firar eden mahkumların bu eylemini meşru gören, ona özgürlük ve dokunulmazlık hakkı tanıyan Cenevre Sözleşmesi'nin ilgili hükümlerini uygulamaya zorlamaları yönünde çağrıda bulundu.
Fehd eş-Şelalde, uluslararası toplumu mahkumlar sorununu uluslararası düzeyde ele alma ve yasalara uygun davranması için işgalci İsrail'e baskı yapma çağrısında bulunarak, bu sorumluluğun sadece Filistin'i ilgilendirmeyip uluslararası düzeyde bir mesele olduğunu vurguladı.
Ayrıca eş-Şelalde, İsrail’in, mahkumları savaş esiri olarak görmesi yahut özgürlük savaşçısı olarak tanımlamasının yanı sıra hapishaneden firar etmeleri durumunda cezalandırılmaları konusunda uluslararası Cenevre Sözleşmesinin ilgili kurallarını ihlal ettiğini bildirdi.
Bakanın söz konusu açıklamaları, avukatlarıyla görüşülmesine izin verilmeyen ve direk soruşturma altına alınan Gilboa Hapishanesi'nden firar eden 4 mahkûmu tutuklanmasının ardından geldi.
Mahkumların avukatlarıyla görüşmesini engelleyen İsrail hükümeti, doğrudan soruşturma başlattı.
Filistin Mahkûm ve Eski Mahkûm İşleri Komisyonu Başkanı Kadri Ebu Bekir, avukatların, işgalci İsrail tarafından tutuklanan mahkumların dosyalarını takip etmek, gözaltı koşullarını ve nerede tutulduklarını öğrenmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.
Ayrıca Kadri Ebu Bekir, “Genel olarak söz konusu mahkumların dosyalarını takip edecek 50’den fazla avukatımız mevcut. İnsan Hakları, Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Ceza Mahkemesi ya da Arap Birliği olsun her düzeyde harekete geçeceğimiz ve onlara uluslararası koruma sağlamak için tüm kapıları çalacağız" açıklamasında bulundu.
Filistin halkı da işgal altında tutulan mahkumların işkence görmesinde korkuyor.
Filistinli Esirler Kulübü ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Tutuklanan dört mahkûmun ağır işkence görmesine dair korkular var. Aynı zamanda, İsrail işgal örgütlerinin mahkumlara karşı uyguladığı en belirgin politikaları oluşturan, intikam almak ve üzerlerinde baskı oluşturmak için onlara karşı çifte tecrit uygulama ve onları uzun süre avukatla görüşmekten mahrum bırakma korkuları da var. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm yetkinliklere sahip uluslararası insan hakları kurumları mahkumlara karşı sorumluluklarını yerine getirmeli ve cezaevinde tutulan mahkumlara yönelik yaptırımların durdurulması için acil müdahale etmeliler.”
Kulüp ayrıca hapishane yönetiminin, ailelerinin işgal altında tutulan mahkumlara yönelik ziyaretlerini askıya almalarının yanı sıra, avukatlarıyla görüşlerini de kasıtlı olarak engellediğine dikkati çekti.
Filistin insan hakları örgütünden bir grup, İsrail hapishanelerinde işgal tutulan mahkumlara koruma sağlanması için Birleşmiş Milletler'e acil çağrıda bulundu.
Kaynak: Her Taraf