Tarih: 05.03.2019 07:16

Fehmi Koru; CHP mitingsiz Kampanya Yürütüyor.. İktidarın ?Beka Sorunu´ Kaygısını Anlamaya Başladım Galiba?

Facebook Twitter Linked-in

CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu derdini anlatmak için sonunda bir TV kanalında kendisine yer bulabildi. Bu önemli bir olay. Seçime gidilen ülkemizde insanlar medyamız tarafından tek yönlü bilgilendiriliyor ve muhalefet partileri kendilerine dertlerini anlatabilecekleri bir platform bulmakta zorlanıyorlar.

Habertürk CHP´ye ve liderine bu imkanı sağlamış oldu.

Neden meydanlarda olmadıklarını da bu sayede öğrenebildik. Bugüne kadar seçim kampanyalarının ana gövdesini teşkil eden meydan mitinglerini tercih etmiyormuş CHP; onun yerine daha çok CHP´li olmayanların ilgi duyduğu toplantılar düzenliyorlarmış?

Dediği şu Kılıçdaroğlu?nun:

?O toplantıların şöyle bir yararı var. O toplantılara Cumhuriyet Halk Partililer gelmiyor. Bize biraz daha mesafeli olan, diyelim ki oyunun rengini değiştirmek durumunda olan (öyleleri toplantılara geliyor ve) bize sorular sormak istiyor. Biz de onların sorularını alıyoruz. Biz de onlara samimi olarak düşüncelerimizi aktarıyoruz. Böylece karşılıklı bir güven ilişkisi de oluşturuyoruz.?

Bir de kanaat önderleriyle birlikte oluyorlarmış?

İlginç.

Mitingler vazgeçilmez değil ama?

Konunun ilginçliği şurada: Muhalefet kendisine medyada fazla yer bulamıyor. Televizyon ekranları muhalefete büyük çapta kapalı, gazetelerde CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi´nin haberlerini ara ki bulasın? Böyle bir durumda halka erişmek nasıl olabilir?

Mitinglerle?

Ayrıca, devlet, seçim kampanyalarında rahat hareket edebilsinler diye partilere önceki seçimlerde elde ettiği oy oranlarına göre hayli yüklü Hazine yardımında da bulunuyor.

CHP ise, iktidar cephesinin (AK Parti ile MHP´nin) kampanyalarını ?beka sorunu´ üzerine oturttuğu, ciddi sonuçlar doğurması beklenen seçime olağanüstü mütevazı bir yöntemle gidiyor?

Yanlış anlaşılmasın, şahsen miting sevdalısı değilim. Günümüzün şartlarında çok daha verimli yöntemlerle seçmene yaklaşmanın mümkün olduğunu biliyorum. Dünyanın dört bir tarafında, partiler, daha az miting daha çok teknoloji destekli kampanyalar yürütüyorlar.

Mitingler azaldı, ancak bütünüyle ortadan kalkmadı.

Halk hala, kendisinden oy isteyen partilerin liderlerinin karşılarına gelip bu taleplerini yüz yüze yapmalarını arzuluyor. Her partinin teşkilat mensubu da, görev yaptığı seçim bölgesinde, partisinin görkemli bir mitingle gövde gösterisi yapmasını bekliyor.

Gövde gösterisi anlamına mitingler, partilerin teşkilatları için hayati önemde.

Partili olmanın anlam taşıdığı neredeyse tek etkinlik mitinglerdir.

Onu kaldırdığınızda yerine ne koyarsanız koyun aynı sonucu alamazsınız.

Bu durumda şu soruyu sormamı herhalde makul karşılarsınız: Muhalefet neden acaba böyle davranıyor?

Devlet kampanyada sarf edilmek üzere Hazine yardımı yapıyor, ancak muhalefetin ana gövdesini teşkil eden CHP hayati önemde olduğunu kendisinin de duyurduğu bir seçim öncesinde mitinglerle halkın karşısına çıkmaktan kaçıyor. Hem de, bütün göstergeler, iktidar cephesi için işlerin pek de iyi gitmediğine işaret ettiği halde?

Neden acaba?

/resimler/2019-3/5/0723522514979.jpg

Seçim-sonrası döneme hazırlık

Aklıma gelen tek bir cevap var: Muhalefet, özellikle de CHP, seçimin bu defa kendi istediklerine yakın bir sonuç getireceği kanaatiyle hareket ediyor. Kaynaklarını nasıl olsa geleceği anlaşılan oylarını biraz daha artırmak amacıyla kullanmak yerine, lehlerine sonuçlanacağını öngördükleri yerel seçim sonrası için ayırmayı daha doğru buluyorlar.

Kılıçdaroğlu, dün akşam, ?Nabız çok iyi, daha önceki dönemlerde gördüğümüzden çok daha güzel bir ilgi var? diye özetledi durumu.

İktidarın yıpranmışlığı, ekonomik sıkıntıların vatandaşı bezdirdiği gerçeği üzerinden bir kampanyanın yeterli görüldüğü anlaşılıyor. İktidarın kendini anlatmada zorlandığı, hatta yürüttüğü kampanyanın ters tepki toplayacağı düşüncesi muhalefetin mitingsiz kampanya hesabında önemli bir yer tutuyor olmalı.

Bu sadece bir tahmin değil, gelen bilgiler ve duyumlar da ana muhalefet saflarında bu yolda tahliller yapıldığına işaret ediyor.

Tutar mı?

Bu soruya şimdi cevap verebilmek zor. Tutarsa bundan sonraki seçimlerde kampanyalar bu durumdan etkilenecektir.

Kaynakların yerel seçim-sonrası dönem için saklandığı tezi doğruysa bu ne anlam taşıyor?

Seçim-sonrası için ne planlanıyor olabilir?

?Beka sorunu´ ile olayın ilişkisi

Hayati soru ise şu: Yoksa iktidar cephesinin (AK Parti ve MHP´nin), alt tarafı muhtar, ilçe ve il belediye başkanı ile belediye meclis üyelerinin seçileceği bir yerel seçimi ?beka sorunu´ ile ilintilendirmesinin sebebi, onların da tabloya bakıp aynı sonuca varması olabilir mi?

İktidar partileri iktidarlarının sonunu getirmeye dönük kapsamlı bir planın varlığını sezip de mi yerel seçimi genel seçim havasında götürüyor?

Ne yazık ki, soru çok, ancak o soruların bugün cevabı yok.

İzleyip göreceğiz.

????




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —