İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran’da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Basra Körfezi’nde İran ile ABD güçlerinin karşıya karşıya gelmesinin ardından iki ülke arasında tırmanan gerginliğe ilişkin Ruhani, “Fars Körfezi, İran milletine aittir ve adı her zaman Fars Körfezi olarak kalacaktır. Amerikalılar, onun adının New York Körfezi ya da Washington Körfezi olmadığını bilmelidir.” diye konuştu.
Ruhani, “Amerikalılar, İran milletinin Fars Körfezi’nin korunmasında başarılı olduğunu ve olacağını görüyorlar. Silahlı kuvvetlerimiz, Fars Körfezi’nin her zaman muhafızı oldu ve olmaya da devam edecektir.” dedi.
Ülkede şu ana kadar yaklaşık 6 bin kişinin ölümüne yol açan ancak son haftalarda düşüş sürecine girdiği gözlenen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına da değinen Ruhani, virüsün ne zaman ortadan kalkacağının bilinmediğine dikkati çekti.
Salgına karşı getirilen kısıtlamaların tamamen kaldırılacağına işaret eden Ruhani, “Kendimizi iş, bilim ve bilgi için hazırlamalı ve toplum için umut etmeliyiz çünkü dünyada kimse bu salgının ne zaman biteceğini öngöremiyor.” ifadelerini kullandı. Ruhani, şöyle devam etti:
“Tüm sağlık talimatlarına uymalıyız. Bu önlemler ile birlikte çalışma ve üretim bir esastır. Zorunlu haller dışında evde kalmaya devam etmenizi istiyoruz ancak zorunlu işler için evinizden çıkın ve en kısa sürede eve geri dönün.”
Basra Körfezi’ndeki adalarda yerleşim yerleri kurulması talimatı
İran’ın yarı resmi ajansı Fars’ın haberine göre, Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Ali Rıza Tengsiri, “Ulusal Fars Körfezi Günü” münasebetiyle Basra Körfezi’ndeki gelişmeleri değerlendirdi.
Reklam
ABD güçlerinin Basra Körfezi’ndeki varlığının bölgedeki istikrarsızlığı artırdığını ifade eden Tengsiri, “Amerikalıların bölgedeki yasa dışı varlığı güvenliğimizi tehdit edebilir. Elbette biz hiçbir yabancı gücün kara sularımızda bulunmasına müsaade etmiyoruz.” dedi. Tengsiri, ABD’ye ait savaş gemilerinin Basra Körfezi’nde büyük boyutlu çevresel felaketlere de yol açabileceğine dikkati çekerek “Nükleer yakıt taşıyan bu gemilerden birine bir şey olması halinde Fars Körfezi’ndeki ekosisteme 11 yıl boyunca büyük zarar verecektir.” diye konuştu.
İran lideri Hamaney’in, Basra Körfezi’ndeki adalarda yerleşim yerleri kurulması talimatını verdiğini aktaran Tengsiri, bunun İran’ın bölgede güvenlik istediğinin bir göstergesi olduğunu savundu. Tengsiri, “Fars Körfezi’ndeki adalarda yerleşim alt yapılarını oluşturarak, adaları insanların yaşamı için hazır hale getirmeyi planlıyoruz. Bu, insanların adalarda yaşamasına dair Başkomutan (Hamaney) tarafından verilen bir talimattır.” ifadelerini kullandı. İranlı komutan, Basra Körfezi’nde yerleşim yerleri kurulacak adaların isimlerini ise belirtmedi.
Körfez’de İran’ın egemenliğinde bulunan adaların birçoğunda yerleşim bulunuyor. Öte yandan İran ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Hürmüz Boğazı’nda stratejik konumda yer alan ve İran’ın kontrolündeki Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları hakkında egemenlik iddiasında bulunuyor.