Faizli Konut Kredisiyle Ev Almayı Planlayan Müslüman Ailelere

Abdülaziz Kıranşal, konu bağlamında Kur’an ve sahih sünnete başvuararak faizli işlem(konut kredisi) yapmanın, nice sıkıntılara yol açacağını, bundan vazgeçilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Faizli Konut Kredisiyle Ev Almayı Planlayan Müslüman Ailelere

Eğer faizli konut kredisiyle bir ev almayı planlıyorsanız lütfen şu konularda da bir plan ve bir hazırlık yapmayı ihmal etmeyiniz.

Düşünün! Faizli konut kredisiyle bir ev almayı planlıyorsunuz. Ama eğer bunu yaparsanız Rabbinizin: “Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve gerçekten iman etmiş iseniz faizi terk edin! Yok, eğer böyle yapmazsanız Allah’a ve Resulüne karşı bir savaşa girdiğinizi bilin!” (Bakara, 278-279) ayetine muhatap olma riskiniz de var. Ayette bahsedilen bu savaşın sizin evinizin içine ve tüm odalarına kadar sıçrama ve tüm hayatınızı bir kavga, tartışma ve küskünlük girdabına sürükleme ihtimali de var. Bu savaş tehlikesine karşı da bir plan yaptınız mı? Emin misiniz? Kalbiniz tam olarak mutmain mi?

Düşünün! Faizli konut kredisiyle bir ev almayı planlıyorsunuz. Ama eğer bunu yaparsanız Rabbinizin: “Allah faizi mahveder” (Bakara, 276) ayetine muhatap olma riskiniz de var. Bu faizle birlikte tüm kazanımlarınızın, huzurunuzun, mutluluğunuzun, sağlığınızınız ve afiyetinizin de beraberce mahvolma ihtimali var. Bu mahvolma tehlikesine karşı da bir plan yaptınız mı? Emin misiniz? Kalbiniz tam olarak mutmain mi?

Düşünün! Faizli konut kredisiyle bir ev almayı planlıyorsunuz. Ama eğer bunu yaparsanız Peygamberinizin (S.A.S.): “Faizi yiyene, yedirene, yazana ve şahitlik edene lanet olsun. Onlar günahta eşittir” (Tirmizî, Büyû’ 2) hadisine ve tehdidine muhatap olma riskiniz de var. Bu listede sayılanlar arasında sizin isminizin geçme ihtimali de var. Bu tehlikeye karşı da bir plan yaptınız mı? Emin misiniz? Kalbiniz tam olarak mutmain mi?
Düşünün! Faizli konut kredisiyle bir ev almayı planlıyorsunuz. Ama eğer bunu yaparsanız Peygamberinizin (S.A.S.): “Kim malını faiz yoluyla artırırsa, onun akıbeti mutlaka malının azalarak iflâsa (fakirliğe) sürüklenmesidir” (İbn-i Mâce, Ticârât, 58) hadisine ve uyarısına muhatap olma riskiniz de var. Daha fazla kazanacağım derken elinizdekilerin tamamını kaybetme ihtimaliniz de var. Bu tehlikeye karşı da bir plan yaptınız mı? Emin misiniz? Kalbiniz tam olarak mutmain mi?

Düşünün! Faizli konut kredisiyle bir ev almayı planlıyorsunuz. Ama eğer bunu yaparsanız Peygamberinizin (S.A.S.): “Bir toplulukta faiz yaygınlaşırsa, o topluluk mutlaka kıtlıkla cezalandırılır” (Ahmed b. Hanbel Müsned, c. IV/20) hadisine ve uyarısına muhatap olma riskiniz de var. Geniş bir eviniz, bolca paranız ve çokça malınız da olsa bir anda kendinizi hayal bile edemeyeceğiniz bir darlığın ve sıkıntının içinde bulma ihtimaliniz de var. Bu tehlikeye karşı da bir plan yaptınız mı? Emin misiniz? Kalbiniz tam olarak mutmain mi?

Düşünün! Faizli konut kredisiyle bir ev almayı planlıyorsunuz. Ama eğer bunu yaparsanız Peygamberinizin (S.A.S.): “İnsanı helak eden yedi şeyden uzak durun! Bunlar, Allah’a şirk koşmak, sihir ve büyü yapmak, Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı bir insanı öldürmek, FAİZ YEMEK, yetim malı yemek, harpten kaçmak, suçsuz insanlara zina iftirasında bulunmak” (Buhârî, Vasâyâ 23) hadisine ve uyarısına muhatap olma riskiniz de var. Gördüğünüz gibi bu helak edici şeylerden birisi de sizin ev alırken kullanmayı planladığınız faizdir. Bu tehlikeye karşı da bir plan yaptınız mı? Emin misiniz? Kalbiniz tam olarak mutmain mi?

Dikkat edin! Birileri çıkıp size: “Biz sizin iyiliğinizi düşünüyoruz. Tüm çabamız, sizin de bir ev sahibi olmanızdır. İşte bu nedenle size son derece düşük oranlarla faizler hazırladık” diyebilir. Birileri de size bu faizle ilgili fetvalar üretebilir. Ama siz yine de kalbinize sorun. Çünkü vicdan asla yanılmaz.
Unutmayın! Bunca ayet ve hadisten sonra eğer faizi meşrulaştırmak için üretilmiş fetvaları ve bu bozuk düzenin kendi sömürü çarkını ayakta tutmak için verdiği faizi tercih ederseniz artık tüm mesuliyet size aittir. Çünkü Allah herkese istediğini seçebilecek hür bir irade ve düşünebilecek bir akıl vermiştir. Sonuçta herkes kendi tercihini yapar ve elbette kendi imtihanını yaşar.