Faizli işçilik yerine faizsiz ortaklık sistemi-2

Reşat Nuri EROLl - 04. 08. 2018 Cumartesi

Faizli işçilik yerine faizsiz ortaklık sistemi-2

04. 08. 2018 Cumartesi

Bu son iki yazı öncesindeki yazı başlıklarımız şöyleydi: 1. Kur´an ve ilim çalışmaları ve Kur´an mucizesi 2. Faizli sömürü düzeni ömrünü tamamlamıştır 3. Tek çözüm Semt Kooperatifleri ve Mal Senetleri 4. Kur´an´la ilgilenmeniz? Kur´an´a ulaşmanız?5. Kur´an´ın inzarını/uyarısını onlara ulaştırın? Devamında diyoruz ki; ?Faizli işçilik yerine faizsiz ortaklık sistemi? olmalı? Önceki yazımızda ele aldığımız konuları hatırlayalım: 1-İŞÇİLİK yerine ORTAKLIK? 2-DEĞER yerine MİKTAR (Gün/Saat)? 3-BÜYÜME yerine ÇOĞALMA (Semtler/Bucaklar)? 4-FAİZ yerine KREDİLEŞME? 5-VERESİYE yerine ÖN ÖDEME (Selem)?

Kaldığımız yerden devam ediyoruz?

6-TAKSİTLE ÖDEME yerine TAKSİTLİ SATIŞ

İşçilik sisteminde taksitli ödeme vardır. Mal satılır. Kişi bütün mal varlığı ile sorumlu olur. Ödeyemezse büyük bir zararla borcunu kapatmak zorundadır.

 

Oysa ortaklık sisteminde taksitle satma vardır. Her ödediği miktar yüzdesi kadar mala ortak olur, ödeyemediği zaman ödediği kadarıyla mala ortak olmuş olur, zararla satılsa bile ikisi birden zarar etmiş olur. Taksitle satışta riziko alıcı ile satıcı arasında paylaşılmış olur. Bu sebeple kartlı alışveriş ortaklıkta meşru değildir.

7-KİRA yerine LOJMAN

İşçilik sisteminde işveren işçiye ücret verir, nerde kalırsa kalsın karışmaz. O da İstanbul gibi bir yerde de Kartal´da oturur, Avcılar´da çalışır.

Ortaklık sisteminde ise tesislerin lojmanları vardır. Lojmanı olmayan tesislere işletme izni verilmez. İş bulan mesken de bulmuş olur. Bunun faydaları açıktır. Gidiş-dönüşten günde 2´şer saat kazanılır, trafik sorunu ortadan kaldırılır. Kent kirliliği önlenmiş olur. Kent stresleri ortadan kalkar. Herkese aş, iş, eş/ev sağlandığı gibi çalışması da sağlanır.

8-DEVAM yerine İMTİHAN

İşçilik sisteminde öğrenci okula devam eder, o sıralarda çalışamaz. Diploma alır, askerliğini bitirir, işe başlar ve sadece işçilik yapabilir.

 

Ortaklık sisteminde çalışarak okuma esastır. Çocuk öğrenmeye de çalışmaya da okumaya da 7 yaşında başlar. Kamu ona öğretmenleri temin eder ama devam mecburiyeti yoktur. İmtihanını da öğretmeni yapmaz, kamu yapar. Bilen herkese diploma verilir. Okullar yerine dershaneler vardır, giderlerini kamu karşılar. Üniversiteyi herkes okur. Ama kazananlar fakültelerin olduğu yerdeki işyerlerinde ve lojmanlarda yerleştirilir, kendileri ve yakınları orada çalışır orada okurlar.

9-TEDAVİ yerine SAĞLIĞI KORUMAK

İşçilik sisteminde işçi hasta edilir ve işveren tedavi eder. Böylece ancak büyük firmalar iş yapabilirler.

Ortaklık sisteminde ise işletmeler vergi verirken sağlık paylarını da verirler. Kamu herkesi sigortalı yapar, herkesin sağlığını korumaya çalışır. Hasta olursa çalışmadığı günleri devlet karşılar, tedavi masrafları da kamuya aittir. Sağlık sermayenin kazanç vasıtası yapılmaz. Yaşları ne olura olsun çalışmayanlara pay verilir, çalışma kredisi verilmez. Çalışana çalışma kredisi verilir, çalışma payı verilmez. Bu pay yaşa ve geçmişteki çalışma günlerine göre artar.

10-Mutlak Mülkiyet yerine Çift Mülkiyet

İşçilik sisteminde bir yere malik iseniz onu çalıştırmayabilirsiniz, yakabilirsiniz, parçalayabilirsiniz; mutlak maliksiniz.

Ortaklık düzeninde ise bir gayrimenkule iki şekilde malik olursunuz; yararlanma mülkiyeti ve çalışma/işletme mülkiyeti. Bir yere sahipseniz onun gelirlerinden her zaman yararlanabilirsiniz ama işletmesi ise ehline aittir. Siz ona karışamazsınız. Yeterli üretim olmazsa işletme mülkiyetini kaybeder. Böylece daima iş açığı vardır. İşi bilen ve işçi ile anlaşan herkes her zaman işletme kurabilir ve üretim elde edebilir.

Faizli işçilik sistemi yerine faizsiz ortaklık sistemine geçmek isteyenlere sunulur...