EYT için son viraj, gözler 15:00'da! Düzenlemeye ek madde gündemde!

Milyonlarca EYT'linin 21 gündür merakla beklediği yasa düzenlemesi bugün saat 15:00'da Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Deprem nedeniyle düzenlemeye ek madde getirilmesi gündemde. İşte detaylar...

EYT için son viraj, gözler 15:00

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yılını ve primini doldurmuş ancak yaş şartı nedeniyle emekli olamayan milyonlarca  Emeklilikte Yaşa Takılanlar ( EYT), yapılan düzenlemenin 7 Şubat'ta Meclisten geçmesini bekliyordu. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından TBMM'nin çalışmalarına ara vermesiyle birlikte EYT'liler umudunu bugüne kadar erteledi.

EYT'LİLERİN GÖZÜ SAAT 15:00'DA

Deprem nedeniyle çalışmalarına 21 gün ara veren Meclis Genel Kurulu bugün toplanıyor. EYT düzenlemesine ilişkin kanun teklifi Genel Kurul’da saat 15.00’te görüşülecek. EYT'de yaş şartı olmadan emekliliğin son aşamasına gelinirken, Genel Kurul'da onaylanan kararnamenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunularak yasalaşması bekleniyor.

ÇARŞAMBA GÜNÜ NİHAYETE ERECEK

Dün yaptığı açıklamada EYT ile ilgili en net açıklamayı yapan  AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Yarın TBMM Genel Kurulu çalışmalarına başlıyor. İlk gündem maddemiz EYT. Tüm partilerimiz destek verirse EYT ile ilgili 4 maddelik yasa teklifinin görüşmelerine yarın başlar Çarşamba günü de nihayete erdiririz diye düşünüyorum. Genel kurulda EYT sonrası yapılandırma teklifini görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

EYT İÇİN 4 MADDELİ ŞART

Elitaş'ın sözlerinin ardından 4 maddeli EYT şartları yeniden merak edilmeye başlandı. EYT düzenlemesinde yer alan 4 maddeli şart şu şekildeydi:

8 Eylül 1999 öncesi şartları sağlayanlar emekli olacak.

Prim günü ve sigortalılık süresi mevcut mevzuattaki gibi kalacak.

Buna göre SSK'lı EYT'liler 5000-5975 gün arasında değişen şartlarda emekli olacak. 

Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları erkeklerde 9000 kadınlarda ise 7200 gün prim şartını tamamlayanlar yaş şartı olmadan emekli olabilecek.

EYT'DE DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Meclis Genel Kurulu'nda EYT düzenlemesinde bazı değişikliklerin olabileceği noktasında beklentiler de var. Bunların başında da SSK'lılar için kademeli prim şartının 5 bin güne indirilmesi, kısmi emeklilik için de yaş şartının 8 Eylül 1999 öncesinde olduğu gibi kadınlarda 50 erkeklerde 55 olması isteniyor. AKP'li kaynaklar içerikte hiçbir değişikliğin olmayacağını ifade etse de yaşanan deprem felaketi sonrasında EYT düzenlemesinde değişiklik beklentisi arttı. 

DEPREME ÖZEL MADDE EKLENMESİ GÜNDEMDE

Ankara kulislerinde dolaşan iddialara göre yasa tasarısına bir madde eklenebileceği belirtiliyor. AKP'li isimlere göre EYT'liyken depremde hayatını kaybedenlerin aileleri için düzenlemeye madde eklenmesi bekleniyor. Böylelikle bu aileler de düzenlemeden yararlanabilecek. Depremde hayatını kaybeden EYT'lilerin ailelerine, herhangi bir yasal düzenlemeye gerek kalmaksızın vefatın kesinleştirilmesinin ardından emekli maaşı bağlanabilecek.

EYT'LİLER İLK MAAŞI NE ZAMAN ALACAK?

EYT düzenlemesinin Meclis'te onaylanması ve Erdoğan'ın kararıyla Resmi Gazete’de yayımlandığı günden itibaren, koşulları yerine getirmiş olan EYT'liler emeklilik dilekçesi verebilecek. Mart ayı içinde emeklilik dilekçesi veren EYT'lilere aylıkları 1 Nisan 2023 tarihinden geçerli olmak üzere bağlanacak. Ancak ilk etapta talebin çok yoğun olmasından kaynaklı olarak bir kısım EYT’linin ilk maaş ödemelerinin bir sonraki aya yani Mayıs’a sarkması da söz konusu.

Bu konuda SGK Uzmanı Özgür Erdursun, "EYT Mart, Emeklilik başlangıcı Nisan, ilk aylığın alınacağı tarih Mayıs-Haziran ayına kaldı!" demişti.