Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

'Ev genci' Avrupa birincisi

Şapkayı önümüze koydurması gereken yakıcı tablo... Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin sayısı patlama yaptı. Türkiye bu alanda Avrupa’da ilk sıraya çıktı.

Türkiye’de gençlerin içinde bulunduğu sıkıntı verilere yansıyor. 15-24 yaş grubundaki 2 milyon 959 bin kişi ne eğitim alıyor ne de bir işte çalışıyor. ‘Ev gençleri’ olarak tanımlanan kesimde Türkiye, 34 Avrupa ülkesi arasında ilk sıraya yerleşti. Ev gençlerinin oranı yüzde 24.7 olurken AB ülkelerinin ortalaması yüzde 10’da kaldı. Türkiye söz konusu verilerle OECD ülkeleri içinde ise ikinci sırada yer aldı.

10 GENÇTEN 7'Sİ ÇÖZÜMÜ YURT DIŞINA GİTMEKTE ARIYOR

Hem ekonomik hem sosyal boyutu olan hassas konuda eğitim sistemindeki yanlışlar da vahim tablonun çapını büyüten unsur oldu. Mesleki eğitimi gözetmeyen yaklaşım iş gücüne katılımı zorlaştırınca diplomalı işsizlerle birlikte beyin göçü arttı. 18-29 yaş grubundakilerin yüzde 76’sının daha iyi bir gelecek için yurt dışında yaşamak istediği anketlere yansıdı. ‘Mutsuzum’ diyenler geçen yıl yüzde 35’i aştı.

EN ÇOK 'EV GENCİ' TÜRKİYE'DE

Türkiye’nin eğitim sistemindeki yetersizliği dünya geneli sıralamasına yansıdı. Türkiye, hem okumayan hem de çalışmayan ve “ev genci” olarak tanımlanan bu alanda Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada, OECD ülkeleri içinde ise ikinci sırada yer aldı.

Türkiye uzun yıllardan beri hem toplumsal alanda hem de siyaset arenasında eğitimdeki yetersizlikleri ve bunun neden olduğu can yakıcı sonuçları tartışıyor. Günden güne plansız olarak açılan yeni üniversiteler ise milyonlarca mezunun istihdam sorunu düşünülmeden atılmış adımlar olarak yorumlanıyor. TÜİK’in yapmış olduğu İstatistiklerle Gençlik araştırması sonucu da Türkiye’de yaşayan gençlerin hayatlarından memnun olmadığını gözler önüne serdi. Üstelik bu oran her geçen yıl artıyor. Gençler mutluluk sebebini sağlıklı olmaya bağlıyor. Çalıştıkları işten, aldıkları maaştan, karşı cinsten ya da ailelerinden sevgi görememekten ve ne yaparlarsa yapsınlar başarılı olamamaktan dolayı motivasyonları yok. Mutlu olmayan gençlerin ise çözüm yolu yurt dışına gitmek oluyor. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun paylaştığı “Türkiye Gençlik Raporu”na yansıyan verilere göre ise, 2019 yılında 330 bin 289 kişinin yurt dışına göç etti. Euronews’in haberine göre, Türkiye’de 15-24 yaş grubundaki 2 milyon 959 bin genç ne eğitimde ne istihdamda. Yaş grubu 20-34 olarak alındığında bu oran yüzde 38’i aşıyor. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençleri muhalefet “ev genci” olarak tanımlıyor. Öğrenci olmayan ve çalışmayan gençler bu tanıma giriyor. Gençler değişik kuruluşlar tarafından yaş gruplarına göre farklı tanımlanabiliyor. TÜİK 15-24 yaş grubunu kullanırken, OECD’de daha çok 15-29 yaş grubu tercih ediyor. Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi ise birçok yaş grubuna dair verileri açıklarken bültenlerinde 20-34 yaş grubuna yer veriyor. CHP’li yetkilileri, ne istihdamda ne de eğitimde olan gençleri “ev genci” olarak niteliyor. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, resmi verilere göre Türkiye’de çalışmaya ve okumayan üç milyon genç olduğunu belirterek “Taşı sıksa suyunu çıkaracak gençlerimiz, ev genci olmuş; ailelerinin eline bakmaktadırlar” dedi. TÜİK’in açıkladığı 15-24 yaş grubu verilerine göre, ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı 2020 yılında yüzde 28,3 iken 2021 yılında yüzde 24,7’e düştü. Bu verilerle Türkiye 34 Avrupa ülkesi içinde yüzde 24,7 ile zirvede yer alıyor. AB ortalaması ise yüzde 10,8. 15-24 yaş grubunda “NENI” oranı diğer ülkelerde şöyle: İtalya yüzde 19,8; Bulgaristan yüzde 14, İspanya ve Yunanistan yüzde 11, Fransa yüzde 10,6, Almanya yüzde 7,5 ve Hollanda ile İsveç yüzde 5,1. OECD ülkelerinde ise son veri 2020 yılına ait. 15-29 yaş grubunda ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı yüzde 29,8 ile en yüksek Kolombiya’da. Türkiye yüzde 28,8 ile 36 ülke içinde 2. sırada. OECD ortalaması ise yüzde 13,4. Bu oran diğer bazı OECD ülkelerinde ise şöyle: İtalya yüzde 23,5; Yunanistan yüzde 18,8; Fransa yüzde 15, ABD yüzde 13,4; İngiltere yüzde 12,4; Almanya yüzde 8,2. En düşük ise yüzde 7 ile İsviçre’de. Öte yandan, genç tanımında kullanılan skala genişledikçe Türkiye’de bu oranı yükseliyor. 2020 yılında 20-34 yaş grubundakilerin yüzde 38,1’i ne eğitimde ne istihdamdaydı.



Anahtar Kelimeler: ' genci' Avrupa birincisi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER