ESNAF KAN AĞLIYOR, BANKALAR KÂRINI KATLIYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu´nun açıkladığı veriler ile bankalar en yüksek ocak ayı kâr oranlarına ulaşarak 4 milyar 537 milyon lira kâr ederken, küçük esnaf ise zincir marketlerin de olumsuz etkisiyle kan ağlıyor.

ESNAF KAN AĞLIYOR, BANKALAR KÂRINI KATLIYOR

BDDK verilerine göre bir önceki yılın ocak ayına göre bankalar, net kârlarında %22,7 oranında bir artış gösterdi. Bu kapsamda bankaların net kârı 4 milyar liranın üzerine çıkarak 4 milyar 537 milyon lira olarak gerçekleşti. TESK Başkanı Bendevi Palandöken´in açıklamalarına göre ise zincir marketlerin mantar gibi çoğalmasın da etkisiyle küçük esnaflar kan ağlıyor.

BANKALAR BİR AYDA 753 MİLYON LİRA KOMİSYON ÜCRETİ ALDILAR

Bankaların 2018 yılı ocak ayı içerisinde faiz gelirleri ve giderleri artış gösterdi. Ancak faiz giderlerinin gelirlerinden daha fazla arttığı da dikkatlerden kaçmadı. Buna göre bankaların faiz giderleri %38 artarken faiz gelirleri %27 oranında kaldı.  Bankalar faiz geliri dışında çekilen kredilerden aldığı komisyon ücretlerinden de ciddi bir gelir elde etti. Bu gelirlerde de %11 oranında artış yaşandı ve toplamda 753 milyon liraya çıktı.  İlk aydan başlayan bu rekor kâr oranının yılsonunda da kendisini göstermesi bekleniyor. Geçtiğimiz sene tüm bankaların elde ettiği net kârların miktarı 49 milyar 122 milyon lira olarak açıklanmıştı. Bu sene içerisinde 50 milyarı rahatlıkla geçmesi ve yeni bir rekor kırması da bekleniyor.  Bankaların ocak ayı kârları irdelendiğinde 2016 yılından 2018 yılına 2 katlık bir artış yaşandığı görülmektedir. 2016´da 2,5 milyar lira olan net kâr 2018 yılında 4,5 milyar liraya yükseldi.

TESK´TEN ZİNCİR MARKET TEPKİSİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın korunup, geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Palandöken, yazılı açıklamasında, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu´na daha fazla işlerlik kazandırılmasını istedi.  Zincir market sayısının hızla arttığını belirten Palandöken, "Neredeyse her köşe başında açılan yerel ve ulusal zincir marketler, esnafı mağdur etmeye devam ediyor. ?Bazı mahallelerde birçok esnafın dükkân kapatmasına neden olan bu zincir marketlerin sayısı bu yıl itibarıyla 30 bine yaklaştı. Küçük esnaf haksız rekabet ortamında korunup, geliştirilmeli. Zincir marketlerin mantar gibi çoğalmasına kurallar konularak, küçük esnafın ayakta kalması sağlanmalı." ifadelerini kullandı. 

?PERAKENDE YASASINA İŞLERLİK KAZANDIRILMALI?

Palandöken, dünya genelinde küçük işletmelerin korunmasına yönelik bir dönüşüm yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:  "Ülkemizde ise büyüğün daha da büyümesi, küçüğün daha da küçülmesi sorunu yaşanıyor. Ekonominin barometresi olan 2 milyon esnafımızın en büyük yaralarından birisi budur. Onun korunması, ekonominin ayakta kalması, iç piyasanın canlanması anlamına gelir. Esnafın korunmasına yönelik anayasada yer alan ilgili maddenin pratikte yansıması esnafa daha fazla hissettirilmeli. Perakende yasasına daha fazla işlerlik kazandırılmalı.